Mainos

Tutkija: Perussuomalaisten pudotus voi heijastua hallitusyhteistyöhön

Erikoistutkija Ville Pitkänen Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta arvioi, että perussuomalaisten kannatuksen pudotus voi heijastua hallitusyhteistyöhön.  

Tähän asti puheenjohtaja Timo Soini ja muu puoluejohto ovat pysyneet hyvin yhtenäisinä ja puhuneet vastuun kannosta ja vaikeiden päätösten tekemisestä.   

– Kun kannatus näyttää sulaneen näin kovaa vauhtia, on päivänselvää että puolueen sisäinen keskustelu tulee tiivistymään. Pitäisikö kuitenkin terävöittää politiikkaa ja profiloitua enemmän hallituksessa?  

Pitkäsen mukaan näyttää siltä, että perussuomalaisten kannatusta ovat murentaneet Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ajamat työelämäuudistukset sekä leikkaukset, jotka ovat kaukana siitä politiikasta, mitä puolue ajoi vaalien edellä.  

– Tässä vallitsee aika iso ristiriita. Toinen on pakolaiskysymys, joka on varmaan omalta osaltaan myös herättänyt pettymystä puolueen kannattajakunnassa.  

Pitkänen ei usko, että gallupkannatuksen romahdus saisi perussuomalaiset harkitsemaan hallitusyhteistyön jättämistä. Sitoutuminen hallitusyhteistyöhön on vahvaa, ja Soini on juuri vakuuttanut, ettei aio syyllistyä rintamakarkuruuteen.  

– Hallitustyöskentely varmaan muuttuu persujen kannalta hankalammaksi. Nämä ovat psykologisia juttuja, jotka vaikuttavat voimakkaasti kentän tuntoihin ja eduskuntaryhmän dynamiikkaan.  

Perussuomalaisten kannatuksen hupeneminen näyttää hyödyttäneen erityisesti SDP:tä.   

– Työmarkkinakeskustelu on tarjonnut SDP:lle hyviä paikkoja profiloitua.  

Puolueiden voimasuhteet ehtivät muuttua vielä monesti, ennen kuin niitä päästään mittaamaan seuraavan kerran kevään 2017 kuntavaaleissa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.