MTV-analyysi: Työttömyyden nujertamisesta hallituksen koetinkivi – "Jos se ei tule kuntoon, ei tule mikään muukaan"

Eduskunnan huomenna alkavaa syysistuntokautta leimaavat puolueiden suuret kannatusheilahtelut sekä soten ja työttömyyspakettien kaltaiset suuret rakenteelliset uudistukset.

MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Timo Haapalan mukaan työttömyyden nujertaminen tulee olemaan hallituksen koetinkivi.

– Syyskuuta leimaa hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen savotta 10 000:n työpaikan saamiseksi ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan tehostamista. Hallituksen työllisyystavoite on saada 110 000 uutta työpaikkaa. Tämä leimaa eduskunnan syksyä ja koko hallituksen loppukautta. Jos tämä asia ei tule kuntoon, ei tule mikään muukaan. Työttömyyden aiheuttamat kulut ovat vuodessa on kuusi miljardia euroa, ja tämä on yli kymmenen prosenttia valtion budjetista.

Haapala uskoo, että kiinnostavaa seurattavaa löytyy sekä hallituksen että opposition riveistä. Kokoomus, vasemmistoliitto ja rkp saivat kesällä uudet puheenjohtajat.

– Vasemmistoliitolla Li Andersson sai jo puolueensa hilattua perussuomalaisten ohi. Eduskunnassa se tarkoittaa puheen määrän lisääntymistä. Turussa kerrotaan, että kaupunginvaltuuston kokoukset pitenivät yli tunnilla, kun Andersson sinne valittiin. Vasemmistoliitto ja vihreät tulevat taistelemaan yliopistoväen ja kaupunkilaisten äänistä.

Haapala uskoo, että Petteri Orpolla on myös näytön paikka Alexander Stubbin syrjäyttäjänä.

– Kokoomus tunnetaan tiukan talouskurin puolueena. Uutta velkaa otetaan kuitenkin taas reilut viisi miljardia vuodessa. Kesä on ollut keskustan ja kokoomuksen keskinäistä naljailua. Uskon, että se jatkuu kun kevään kuntavaalit lähestyvät. Samalla kuiskitaan, että keskustan ja Sdp:n välit olisivat lähentymässä.

Demarien gallup-kehitys kiinnostaa

Haapalan mukaan hallitusvastuu koettelee perussuomalaisia rankasti, mutta kannatusta ovat nakertaneet myös pakolaiskriisi ja Kreikka-tuet.

– Hattua on syytä nostaa siitä, että perussuomalaiset kantavat hallitusvastuuta eivätkä vetäytyneet käpykaartiin. He luottavat, että kovien vaiheiden jälkeen kiitos seisoo.

Haapala seuraa mielenkiinnolla myös demareiden kannatuskehitystä.

– On mielenkiintoista nähdä, valuuko demareiden kannatusta nyt vasemmistoliitolle tai vihreille. Puheenjohtajapelistä on puhuttu paljon, mutta eipä näytä Antti Rinteelle löytyvän haastajaa. Rinteellä on vahva kannatus. Antti Lindtman ei näytä lähtevän kisaan enkä oikein löisi vetoa Tytti Tuppuraisen tai Timo Harakan puolesta. Johtavalle oppositiopuolueelle demareiden kannatus on todella matala.

Äänestäjät kuin asiakkaita

Viime aikojen mittauksissa puolueiden kannatukset ovat vaihdelleet poikkeuksellisen paljon ja epävarmojen äänestäjien osuus on ollut kasvussa. Erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopistosta arvioi, että muutokset ovat tulleet jäädäkseen.

– Luokkapohjainen äänestäminen on Suomessa heikentynyt voimakkaasti. Ihmiset ovat nykyään vähän kuin asiakkaita, jotka vaalien alla valitsevat puolueista kuin marketissa päivän parhaan tarjouksen. Meillä voi olla vaalien välillä puoli miljoonaa äänestäjää, jotka vaihtavat puoluetta. 

Railon mukaan äänestäjien vaeltaminen saattaa tehdä hallituksen yhteistyön aiempaa vaikeammaksi.

– Ennen puolueet saattoivat laskea enemmän sen varaan, että äänestäjät pysyvät vaikka tulee vaikeita päätöksiä. Viimeinen vuosi on osoittanut , että esimerkiksi perussuomalaisten kannattajilla ei tällaista toleranssia ole ollut. Tämä voi asettaa hallituksen toiminnalle aiempaa suurempia rajoitteita. 

Railo uskoo, että hallituksen suurin haaste syksyllä tulee olemaan työmarkkinoiden uudistaminen ja työn vastaanottamisen kannustavuuden lisääminen.

– Suuri kysymys on, että miten tämä toteutetaan työmarkkinajärjestöille kelpaavalla tavalla. Tässä keskustelussa eduskunta on vähän sivuraiteilla, mikä kuuluu meikäläiseen järjestelmään. 

Lue myös:

    Uusimmat