Tutkija MTV:lle: Trumpin mediasota haiskahtaa fasismilta – toimittajien on ryhdistäydyttävä

Trump heikentää  demokraattisia instituutioita 3:06

Huoli presidentti Donald Trumpin ja valtamedian tulehtuneista väleistä kasvaa Yhdysvalloissa. MTV Uutisten haastattelussa politiikan tutkija arvioi, että mediasota on Trumpin tietoista politiikkaa, joka vahingoittaa julkista keskustelua.

Amerikkalainen valtamedia sortuu tutkijan mukaan lyhytnäköisyyteen vain Trumpin vaihtoehtoisille faktoille naljailulla.

– Totuutta on vaikea löytää, mutta se onnistuu helpommin yli tuhannen journalistin voimin, sanotaan New York Timesin mainoksessa Twitterissä.

Yllä oleva suomennettu mainosteksti on yksi esimerkki valtamedian ja Trumpin välisestä naljailusta. Trump ehti olla presidenttinä päivän, kun hän sanoi olevansa median kanssa sodassa. Trumpin tiedottaja on uhkaillut mediaa ja neuvonantajat ovat myöntäneet antavansa lehdistölle niin kutsuttuja "vaihtoehtoisia faktoja". New Yorkin yliopiston politiikan professorin George Shulmanin mukaan Yhdysvalloissa eletään ennennäkemättömiä aikoja.

– Trumpin pyrkimys heikentää koko journalistisen instituution uskottavuutta on ennennäkemätön teko Yhdysvaltain presidentiltä. On syytä alleviivata, että median laittaminen opposition asemaan muistuttaa fasismia, Shulman sanoo.

Trump voi hyötyä riidasta CNN:n kanssa

Trump onkin nimittänyt mediaa oppositioksi neljännen valtiomahdin sijasta. Shulmanin mukaan tämä on tietoista politiikkaa. Trumpin tukijat eivät välitä liberaalina pidetystä valtamediasta ja toimittajat tasapainoilevat irvailun ja hämmästelyn rajamaastossa.

Esimerkiksi uutiskanava CNN:n ja Trumpin välinen sanasota vahvistaa Trumpin asemaa hänen kannattajiensa silmissä.

– Jos toimittaja ottaa aikuisen roolin Trumpin lapsellisuuksia vastaan, se vain hyödyttää Trumpia. Hän ei kasvata ehkä kannatustaan, mutta hänen kannattajansa raivostuvat ja kokevat, ettei heidän presidenttiään kunnioiteta. Vaikka Trump ei saanut äänienemmistöä, hän sai 45 prosenttia annetuista äänistä, Shulman muistuttaa.

Trump nimittääkin liberaalimpaa lehdistöä eliitiksi ja konservatiivisemmat Fox-uutiset ja äärioikeiston julkaisut ovat kasvattaneet suosiotaan. Yksi kasvava verkkojulkaisu on jyrkän oikeistolainen Breitbart News, jonka entinen johtohahmo Steve Bannon istuu nyt Valkoisessa talossa Trumpin strategistina.  

Tutkija: Trump yrittää heikentää demokratiaa

Shulmanin mukaan Trump väheksyy myös muita demokratian instituutioita.

– Trumpin hallinto yrittää nyt mustamaalata kaikkia instituutioita, joiden todellisuus poikkeaa Trumpin maailmankuvasta, Shulman sanoo.

Yhdysvaltaismedia on verrannut Trumpin uhkailuja Venäjään ja Vladimir Putiniin.

– On totta, että siihen suuntaan olemme menossa, mutta ei Putinille ole 200 vuoden vapaan lehdistön perinnettä tuhottavana. Hänellä ei ole mitään tuhottavana. Yhdysvaltain lehdistön on muutettava toimintatapaansa, muuten ei ole enää ketään ns. ulkopuolista joka valvoo ja raportoi.

Lehdistön pitäisi katsoa peiliin

Shulman muistuttaa, että Yhdysvaltain presidenteillä on ollut ennenkin haasteita median kanssa, mutta vuonna 2017 moni kaupallinen mediatalo on taloudellisissa vaikeuksissa ja Trump käyttää sitä hyväkseen. Shulmanin mukaan toimittajien pitäisi lopettaa pienistä asioista väittely presidentin kanssa ja kaivaa enemmän tietoa mitä Trumpin politiikka kenellekin aiheuttaa.

– Totta kai valheet pitää kertoa, mutta kyse ei ole pelkästä totta vai valhetta -väittelystä. On kerrottava, mitä Trump valheilla hakee ja mitä se voi aiheuttaa jopa Trumpin tukijoiden elämään.

Trump onkin mennyt jo niin pitkälle, että on väittänyt, että vaaleissa kilpakumppani Hillary Clintonin äänienemmistön takana olivat miljoonat laittomat maahanmuuttajat.

– Hän siis kyseenalaistaa koko demokraattisen järjestelmän. Se on uskomattoman pelottava asia. Kyse on laajemmasta poliittisesta projektista, jolla hän yrittää tuhota demokraattisia instituutioita.

Shulman muistuttaa, että Trump väheksyy median lisäksi tiedettä, kuten ilmastonmuutoksen olemassaoloa. Trump on alkanut rajoittaa media lisäksi hallinnon virastojen julkista keskustelua ja Twitter-tilejä. Joukko virkamiesjohtoa onkin jo irtisanoutunut tai irtisanottu.

Lue myös:

    Uusimmat