Mainos

Asiantuntija: Trump on vaarantanut toimittajien asemaa Yhdysvalloissa – "Toimii kuin autoritaariset johtajat"

1:53

Sauditoimittaja Jamal Khashoggin katoaminen ja murhaepäily on herättänyt huolta toimittajien turvallisuudesta eri puolella maailmaa. MTV Uutisten haastatteleman asiantuntiijan mukaan toimittajien asema on heikentynyt erityisesti Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin jatkuvan mediasodan vuoksi.

Siitä tietää, että Donald Trump on tullut kaupunkiin, kun kadulla myydään mediaa pilkkaavia tuotteita.

– Ostan T-paitoja, joissa lukee “CNN on kommunistien kanava”, Scott sanoo MTV Uutisille Erien pikkukaupungissa Pennsylvaniassa.

Scott on Trumpin kannattaja, kuten myös he, jotka ostavat paitoja, joissa Trump virtsaa uutiskanava CNN:n logon päälle. Kannattajat ottavat mallia presidentistä, joka haukkuu säännöllisesti toimittajia. Välivaalien vuoksi kiertueella oleva Trump ylisti tällä viikolla toimittajan päälle hyökännyttä kongressiedustajaa.

– Jos osaa tehdä sellaisen heiton, hän on mies minun makuuni, Trump sanoi Montanassa ja tukijat hurrasivat.

Erityisesti CNN:n toimittaja Jim Acosta saa Trumpin tilaisuuksissa huutelua, ja joskus pahempaakin.

– Trumpin kannattajat perustavat käsityksensä lehdistöstä vain siihen, mitä Fox News tai muut konservatiivit meistä sanovat. He eivät puhu meistä totta, ja valitettavasti meidän on taisteltava tätä vastaan, Acosta sanoo MTV Uutisille.

Politiikan asiantuntijan mukaan Trumpin mediasota on ongelmallista sananvapauden ja demokratian kannalta.

– Hän tekee itsestään immuunin kritiikille, kun väittää toimittajia valehtelijoiksi. Se on sama mitä autoritaariset johtajat tekevät, NYU:n politiikan professori George Shulman sanoo.

Shulmanin mukaan Trump on onnistunut vakuuttamaan kannattajansa siitä, että jokainen kriittinen uutisjuttu hänestä on valhetta. Shulmanin mukaan Trump on heikentänyt sananvapautta ja sitä kautta demokratiaa.

– Trumpin ei ole tarvinnut tappaa ketään, mutta hän puolustaa (Vladimir) Putinia ja Saudi-Arabian johtoa, jotka tappavat toimittajia.

– Trump lähettää tällä toimittajille viestin “jos olet kriittinen, henkesi voi olla vaarassa”, Shulman sanoo.

Shulmanin mukaan toimittajat ovat erityisesti nyt vaarassa eri puolella maailmaa.

– Trump on vähentänyt uskoa mediaan. Vahingoittaako se lehdistönvapautta? Lehdet julkaisevat yhä uutisia, mutta ketkä niihin uskovat, on se kysymys.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja