Kirjeenvaihtajalla on yksi sana median ja Trumpin väleille: Sota – "Trumpin tukija ei katso CNN:ää eikä Bidenin tukija Fox Newsia"

8:35
Miten puolueellisia amerikkalaismediat ovat marraskuun presiden tinvaaleissa? Mumman ehdokkaan takana mediatalot ovat? Viiden jälkeen -ohjelmassa aiheesta kertoi kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Yhdysvaltain presidentillä Donald Trumpilla on ollut koko hänen nelivuotiskautensa ajan vaikeuksia maan valtamedian kanssa. Nyt myös Trumpia myötäilevä Fox News on joutunut presidentin hampaisiin. Mutta miten riippumatonta media USA:ssa on?

Yhdysvaltain presidentinvaalit lähestyvät, ja tunnelmat myös mediassa kiihtyvät. 

MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että kansa on hyvin jakautunut median kulutuksen suhteen.

– Donald Trumpin tukija ei käännä päälle CNN:ää eikä Joe Bidenin tukija katso Fox Newsia, Karppinen selvittää.

”Fake news!”

Donald Trumpin välit perinteisen median kanssa ovat olleet tunnetusti viileät niin ennen hänen voittoaan kuin myös hänen presidenttikautensa aikana.

Trumpin hampaissa ovat olleet etenkin New York Times, Washington Post ja uutiskanava CNN, jotka ovat tarkastaneet ahkerasti hänen väitteitään ja peranneet puheita.

Mari Karppinen kuvaa tilannetta sodaksi.

– Joka kerta, kun Trumpista tehdään on tehty kriittinen juttu, hänen kampanjaorganisaationsa tai Trump itse on rientänyt väittämään, että kyseessä on valeuutinen.

Fox News on Trump-mielisin 

Maan suosituin tv-kanava Fox News on ollut uutisoinnissaan tähän asti Trumpille medioista myötämielimpiä.

Hyvä esimerkki kanavan presidenttimyönteisyydestä on vastikään tehty haastattelu, jossa Trump väitti varjojen ihmisten kontrolloivan Joe Bidenia. Trumpin mukaan valtaeliitti ohjailee pimeydestä Bidenia kuin sätkynukkea.

Toisaalta myös Fox News on joutunut tunnustamaan oikeiksi osan väitteistä, joiden mukaan Trump olisi haukkunut ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneita amerikkalaisia häviäjiksi. Se ei ole Trumpia eikä hänen tukijoitaan miellyttänyt.

Sosiaalinen media nousussa

Vaihtoehtoiset kanavat, kuten äärioikeistolainen uutissivusto Newsmax ja sosiaalinen media ottavat USA:ssa yhä tiukemmin jalansijaa.

– Esimerkiksi Pensylvaniassa käydessäni lukuisat Trumpin tukijat sanoivat, että he eivät katso enää edes Fox Newsia, koska sielläkin on Trumpia haukuttu. Sen sijaan he katsovat Newsmaxia tai omia sosiaalisen median kanaviaan, Karppinen kertoo.

Entistä suurempi osa ihmisistä saa tätä nykyä uutisensa juuri sosiaalisesta mediasta. Siitä on tullut perinteisen median rinnalle tärkeä väline myös presidenttikamppailussa.

– Trump osaa käyttää sitä erityisen hyvin, ja hänellä on siellä suurin yleisö. 

Somessakaan ei ole niin helppoa välittää omaa viestiä kuin voisi ehkä kuvitella. 

Trump ajautui pari vuotta sitten hankauksiin hakukoneyhtiö Googlen kanssa väittäessään, että Google piilottaa hakukoneensa tuloksista Trumpin hallintoa kannattavia tuloksia ja konservatiivisia mielipiteitä.

MTV:n Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo yllä olevalla videolla median roolista USA:n presidentinvaalikampanjassa ja yhdysvaltalaisten medianlukutaidosta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja