Mainos

Tutkija: Halla-ahon puheenjohtajuus olisi hallituskumppaneille vakava paikka

4:40

Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkuutta harkitsevan Jussi Halla-ahon valinta puheenjohtajaksi veisi hallituskumppanit vakavan paikan eteen, sanoo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Markku Jokisipilän mukaan Jussi Halla-ahon maahanmuuttopoliittisen linjan vuoksi on vaikea nähdä, että hallitusyhteistyö voisi jatkua Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.   

– Halla-ahon pitäisi todella merkittävällä tavalla luoda nahkansa. Siihen en usko. Jos Halla-aho jotain on, niin äärimmäisen johdonmukainen omalla linjallaan.

Jos Halla-aho aikoisi tosissaan tavoitella puheenjohtajuutta, hänen pitäisi Jokisipilän mukaan laajentaa profiiliaan. Tähän saakka hän on ottanut kantaa lähinnä itseään kiinnostaviin maahanmuuttokysymyksiin ja pienempiin, esimerkiksi aselakeja koskeviin asioihin.

– Puoluejohtajalla ei ole varaa valita, mistä sektoreista hän on kiinnostunut, Jokisipilä sanoo.

Jos perussuomalaisten uusi linja osoittautuisi hallituskumppaneille mahdottomaksi, keskustan ja kokoomuksen olisi yritettävä löytää muita mahdollisia hallituskumppaneita.

Jokisipilä uskoo, että ennenaikaisiin vaaleihin menemistä haluttaisiin välttää mahdollisimman pitkään. Uudet vaalit vaarantaisivat esimerkiksi keskustalle tärkeän maakuntamallin.   

Terho ja Niinistö nykylinjoilla

Mahdollisiksi puheenjohtajaehdokkaiksi on väläytelty myös eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Sampo Terhoa ja puolustusministeri Jussi Niinistöä. Jokisipilän mukaan molemmat jatkaisivat aika lailla perussuomalaisten nykyistä linjaa. Kumpikin on toiminut puheenjohtaja Timo Soinin hyväksymänä merkittävissä tehtävissä.

Soini kertoi blogissaan, ettei aio hakea jatkokautta puheenjohtajana puoluekokouksessa kesäkuussa. Hän haluaisi kuitenkin jatkaa ulkoministerinä vaalikauden loppuun.

Jokisipilän mukaan tällainen ratkaisu loisi uutta poliittista kulttuuria, sillä ministeriryhmän kokoonpano on perinteisesti ollut kokonaan puolueen puheenjohtajan näpeissä.

– Ei se silti ole poissuljettua, koska perussuomalaiset ovat olleet vähän erilainen porukka pitkin matkaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.