Tutkija: Eurovaalien tulos saattaa yllättää – yksittäisellä mepillä joskus jopa enemmän valtaa kuin ministerillä

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sanoi viime viikolla, että yksittäisellä europarlamentaarikolla voi olla jopa enemmän valtaa kuin suomalaisella ministerillä. Väitteen vahvistaa myös Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma.

– Meppi käyttää valtaa koko Euroopan mittakaavassa. Ja joissakin tapauksissa yksittäisillä edustajilla saattaa olla hyvinkin paljon valtaa, Aunesluoma sanoi Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelman vieraana.

Esimerkiksi lainvalmisteluhankkeen esittelijä eli valmistelija on tehtävä, jossa meppi voi käyttää merkittävästi valtaa. Tehtävässä linjataan lakihankkeen sisällöstä, josta sitten parlamentti päättää.

– Parlamentissa on muitakin luottamustehtäviä, jotka ovat merkittäviä vaikuttamisen paikkoja, kuten valiokuntien puheenjohtajuudet.

Vaikutusvaltaiset tehtävät määräytyvät europarlamentissä ryhmien voimasuhteiden mukaan: suurimmat ryhmät saavat niitä enemmän kuin pienemmät ryhmät. Euroopan kansanpuolue EPP ja sosialistien ja demokraattien ryhmä S&D ovat suurimmat ryhmät. EPP:hen kuuluvat Suomesta kokoomus ja RKP, S&D:hen sosialidemokraatit.

– Tehtävä kertoo muiden meppien arvostuksesta siihen valittua meppiä kohtaan. Kyse on ammattitaidosta, asiantuntemuksesta ja luottamuksesta, Aunesluoma kertoo.

Eurovaaleissa voidaan nähdä yllätyksiä

Ennen Suomen eduskuntavaaleja puhuttiin paljon liikkuvista äänestäjistä, joiden määrä on kasvanut viime aikoina. Aunesluoman mukaan liikkuvia äänestäjiä saattaa olla niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa enemmän kuin eduskuntavaaleissa, mikä lisää yllättävien vaalitulosten mahdollisuutta.

– Aika monessa paikassa omat parlamenttivaalit ovat ne tärkeimmät vaalit. Eurovaaleissa saatetaan äänestää hieman eri tavalla: ihmiset saattavat protestoida ja äänestää puoluetta, jota eivät parlamenttivaaleissa äänestäisi, Aunesluoma sanoo.

Aunesluoma muistuttaa, että eurovaalit ovat myös suomalaisten kannalta tärkeät vaalit, sillä Euroopan parlamentissa tehdään paljon lainsäädäntöä, joka suoraan koskettaa Suomea.

Lue myös:

    Uusimmat