Mainos

Tutkija Egyptin moskeijaiskusta: Muslimien isku toisia muslimeja vastaan on uusi piirre

1:16

Muslimien isku toisia muslimeja vastaan on uusi piirre Egyptin moskeijaiskussa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger.

Siinain niemimaan pohjoisosassa tapahtuneessa iskussa on viimeisimpien tietojen mukaan kuollut yli 230 ihmistä ja toistasataa on haavoittunut.

Mühlbergerin mukaan jihadistit ovat tähän saakka hyökänneet Siinailla lähinnä turvallisuusjoukkoja tai asevoimia sekä näiden tukemisesta syytettyjä vastaan. Uskonnollisista ryhmistä he ovat hyökänneet lähinnä vähemmistöuskontoja kuten koptikristittyjä vastaan.

– Mutta nyt he hyökkäävät muslimeja vastaan, se on uusi taktiikka, jota ei ole juurikaan nähty aikaisemmin, Mühlberger sanoo.

– Hyökkääjät ovat selvästi jihadisteja, jotka pitävät vihollisinaan kaikkia, jotka eivät harjoita uskontoaan heidän näkemyksensä mukaisesti.

Aseistetut miehet hyökkäsivät perjantairukouksen aikana moskeijaan, räjäyttivät sen sisällä pommin ja ampuivat kohti rukoilijoita. Isku on yksi Egyptin vakavimmista vuosiin.

Kohteena suufilaisten kohtauspaikka

Egyptissä ja etenkin Siinain niemimaan pohjoisosissa on viime vuosina ollut levotonta islamististen ääriryhmien takia. Äärijärjestö Isisin Egyptin-haara on tappanut iskuissaan Siinailla satoja poliiseja ja sotilaita sekä siviilejä, joiden on väitetty auttaneen viranomaisia.

Isisin iskut siviilikohteisiin ovat kuitenkin lisääntyneet. Se on hyökännyt usein esimerkiksi sunnimuslimien suufilaisen suuntauksen harjoittajia sekä kristittyjä vastaan. Isisin jäsenet ovat salafisteja.

Perjantaisen iskun kohde on tunnettu suufilaisten kohtauspaikkana. Uutistoimisto AFP:n mukaan perjantain iskun uhrien joukossa oli siviilejä ja varusmiehiä.

Mikään ryhmä ei tosin ole vielä ilmoittautunut iskun tekijäksi. Mühlbergerin mukaan Isisin lisäksi alueella toimii uudempi Ansar al-Islam -ryhmittymä, joka on Isisin tavoin hyökännyt aiemmin lähinnä sotilaita vastaan.

Iskun tarkoitus juontaa Mühlbergerin mukaan luultavasti alueella jo pitkään jatkuneeseen tyytymättömyyteen Egyptin valtaapitäviin. Heimot ovat marginaalissa, ja esimerkiksi maan tuottoisa turismisektori ei järin heijastu Siinain pohjoisalueille. Jihadistit haluavatkin todennäköisesti osoittaa Egyptin valtiolle, että se on kykenemätön takaamaan turvallisuutta alueella.

– Egyptin hallinnolla on ollut käynnissä sotilasoperaatio alueella vuodesta 2013. Luulen, että iskijät haluavat osoittaa Egyptin valtion olevan heikko ja että sen sotilasoperaatio Siinailla on tehoton. Että valtio ei pysty turvaamaan ketään, ketä kohtaan jihadistit ovat päättäneet hyökätä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.