Mainos

Brittipoliisi: Isis valmistelee sotaa länsimaista elämäntapaa vastaan – tuo jihadisteja Pohjois-Eurooppaan

Isis tahtoo toteuttaa ”suunnattomia ja näyttäviä” terrori-iskuja länsimaista elämäntapaa vastaan, Suur-Lontoon poliisin terrorismin vastaisen yksikön johtaja Mark Rowley varoittaa.

The Guardian uutisoi Rowleyn arvioivan, että Isis yrittää tuoda Syyriassa sotilaskoulutuksen saaneita taistelijoita Pohjois-Eurooppaan suorittamaan terrori-iskuja. Rowleyn mukaan islamistiryhmittymällä voi jopa olla kokonainen terroritekoja varten koulutettu puolisotilaallinen osasto.

Pyrkimysten taustalla on Rowleyn mukaan terroristijärjestön tavoitteiden muuttuminen.

– Viime kuukausien aikana olemme nähneet Isiksen tavoitteiden laajenemisen, sen että ryhmällä on suunnitelmia hyökätä länsimaista elämäntapaa vastaan ja tietysti Pariisin hyökkäykset marraskuussa, hän sanoi.

Rowleyn mukaan Isis on aiemmin keskittänyt iskunsa valtiovaltaa symbolisoiviin poliisi- ja sotajoukkoihin. Nyt ryhmä saattaa olla valmistautumassa sotaan koko länsimaista maailmaa vastaan.

– Se on terroristiryhmä, joka on toiminut kulttina ja hyödyntänyt propagandaa, jotta yksittäiset ihmiset radikalisoituisivat ja hyökkäisivät heidän nimissään. He kuitenkin yrittävät tehdä myös laajuudeltaan suurempia iskuja.

Maahan saapuvien terroristisolujen paikantaminen on Iso-Britannian terrorismin vastaista työtä johtavan Rowleyn mukaan yksi poliisin tärkeimmistä tehtävistä.

Viimeisen kolmen vuoden aikana terroristiepäiltyjen pidätykset ovat nousseet Isossa-Britanniassa yli puolella kolmeen aiempaan vuoteen verrattuna. Noin puolet pidätyksistä johtavat syytteisiin.

Viime vuonna hieman yli kolme neljäsosaa (77 %) pidätetyistä oli Iso-Britannian kansalaisia. 14 prosenttia kiinni otetuista oli naisia ja 13 prosenttia 20-vuotiaita tai sitä nuorempia.

Terrorismista epäiltyjen naisten ja tyttöjen kohonnut määrä on Rowleyn mukaan uusi trendi.

– Asia ei ollut näin vielä muutama vuosi sitten. Se on merkki radikalisoitumisesta, propagandan vaikutuksesta sekä siitä, miten Daeshin (Isiksen) viestit uppoavat joihinkin ihmisiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.