Mainos

Tutkija: Brexit-äänestys sitoo brittipoliitikkoja, moni yrittää hyötyä tuloksesta

Monet poliitikot yrittävät hyötyä Britannian kansanäänestyksen tuloksesta ja vaatia vastaavaa kansanäänestystä omissa maissaan. EU-eroa ajavat ryhmät kuitenkin pahasti paitsiossa maidensa päätöksenteossa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tuomas Iso-Markku MTV Uutisissa.

EU-maiden johtajat pohtivat nyt kuumeisesti, miten Britannian ja EU:n suhteet järjestetään jatkossa ja millä aikataululla neuvottelut asiasta etenevät. Julkisuudessa on jo pohdittu sitäkin, onko kansanäänestyksen tulos sitova.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tuomas Iso-Markku pitää vaalituloksen mitätöintiä epätodennäköisenä

– Kaikille on ollut selvää, mistä äänestettiin. Tulos tuo poliittista painetta, että Britannia aloittaa eroprosessin.

Ranskassa äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen on riemuinnut brexit-äänestyksen tuloksesta. Hän toivoo samanlaista äänestystä Ranskaan ja muihin EU-maihin. Monet muutkin poliitikot erilaisista ryhmistä yrittävät hyötyä brittien äänestystuloksesta. Suurta eroaaltoa tuskin tulee ainakaan pian, Tuomas Iso-Markku arvelee.

– Useissa maissa on poliittisia toimijoita, jotka vaativat kansanäänestystä ja olisivat valmiita siihen. Mutta ainakin tällä hetkellä nämä ryhmät ovat hyvin eristyksissä poliittisesti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.