Tutkija: Bidenin ja Trumpin uusi kohtaaminen presidentinvaalissa suosisi Bideniä

Joe Biden ilmoitti tavoittelevansa jatkokautta Yhdysvaltain presidenttinä 4:14
Video: Joe Biden ilmoitti tavoittelevansa jatkokautta Yhdysvaltain presidenttinä - näin ilmoitus otettiin vastaan Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin tiistainen ilmoitus pyrkiä jatkokaudelle ei ollut yllätys, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén tiistaina.

– On nähty koko ajan selvempiä merkkejä siitä, että hän aikoo pyrkiä toiselle kaudelle, Lindén sanoo.

Presidentti ilmoitti jatkohaluistaan aikaisin tiistaiaamuna paikallista aikaa kampanjasivuilleen lisätyllä videolla

– Jokaisella sukupolvella on hetki, jolloin heidän on täytynyt puolustaa demokratiaa. Puolustaa perusvapauksiaan. Uskon, että tämä on meidän (hetkemme). Siksi olen uudelleen ehdolla Yhdysvaltain presidentiksi. Liity meihin. Tehdään työ loppuun, Biden kirjoitti ilmoituksen yhteydessä Twitterissä.

Biden, 80, asettui virallisesti ehdolle vuoden 2024 presidenttikisaan – katso kulttuurisotaan nojaava video 3:04
Biden, 80, asettui virallisesti ehdolle vuoden 2024 presidenttikisaan – katso kulttuurisotaan nojaava video.

Uusintaottelu yhä todennäköisempi

Bidenin ehdokkuuden myötä varmistui, että edellisten presidentinvaalien vastaehdokkaat Biden ja Donald Trump ovat etenemässä myös ensi kerralla vähintään esivaaleihin asti.

– Näkisin niin, että Trumpin ja Bidenin uusintakohtaaminen presidentinvaaleissa olisi demokraattipuolueen kannalta parempi vaihtoehto kuin Biden vastaan joku muu. Mielestäni Bidenilla on paremmat mahdollisuudet voittaa Trump kuin esimerkiksi (republikaanien nouseva johtohahmo) Ron DeSantis, Lindén arvioi.

Tutkijan mukaan Bidenin ikä nousee vääjäämättä esiin vaalikamppailussa. Hän on vaalipäivänä 2024 muutamaa viikkoa vaille 82-vuotias.

– Hän on vanhin presidenttiehdokkaaksi asettunut istuva presidentti Yhdysvaltain historiassa. Jos hänet valitaan demokraattien ehdokkaaksi, Bidenista tulee myös tähän asti vanhin suuren puolueen presidenttiehdokas.

Vaikka Trump ei ole yhtä vanha kuin Biden, vaalien aikaan 78-vuotias Trump on hänkin varsin iäkäs.

– Trumpiin ei liity vastaavia väitteitä mahdollisesta vanhuudenhöperyydestä kuin Bideniin on yhdistetty. Silti Bidenin korkea ikä ei korostu niin selvästi Trumpia vastaan kuin se nousisi esiin republikaanien muita mahdollisia ehdokkaita vastaan.

Trump imitoi Joe Bidenia – "Hän on vanhuudenhöperö" 0:33
Trumpilta armotonta kuittailua Bidenille: "Hän on vanhuudenhöperö".

Republikaanien riveissä Trump tuo huolta

Löytyykö kummankaan pääpuolueen sisältä ehdokasta, joka voisi haastaa Bidenin tai Trumpin?

– Kaksikko on tässä mielessä hyvin erilaisessa asemassa. Istuvaa presidenttiä ei yleensä haasteta omassa puolueessa, jos hän ilmoittaa pyrkivänsä jatkokaudelle. Uskon, että demokraatit kunnioittavat nytkin tätä kirjoittamatonta pelisääntöä.

Vastapuolella asetelma on Lindénin mukaan hyvin erilainen.

– Trump ei ole istuva presidentti, vaan epäonnistunut presidentti sikäli, että hänellä oli mahdollisuus päästä istuvana presidenttinä jatkokaudelle, mutta hän hävisi vaalit.

Lindénin mukaan republikaanien riveissä on "aika paljonkin" huolta siitä, että Trumpin ehdokkuus olisi demokraattien paras tie Valkoiseen taloon.

DeSantis yhä lähtökuopissa

Trumpin mahdolliseksi päävastustajaksi republikaaneissa on jo pitkään mainittu Ron DeSantis, mutta tämä ei ole vielä ilmoittanut, lähteekö kisaan vai ei.

– On arvioitu, että DeSantis voisi voittaa puolueen esivaalin. Hänellä on valtakunnallista nostetta juuri nyt, eikä hänen välttämättä kannata odottaa neljää lisävuotta, Lindén kertoo.

Entinen YK-suurlähettiläs Nikki Haley on jo ilmoittautunut republikaanien ehdokaskisaan.

– Mikään ei tällä erää viittaa siihen, että Haley menestyisi esivaaleissa. Haley on kylläkin tavannut nousta altavastaajana ohi ennakkosuosikkien.

Lindénin mukaan Trumpille on eduksi, mitä useampia vastaehdokkaita hän saa esivaaleihin ja mitä pitempään moni näistä pysyy mukana kisassa. Tämä hajauttaisi vastaehdokkaiden kannatusta.

Ilmoittaako Yhdysvaltain presidentti Biden hakevansa jatkokautta?  1:25
Risto E. J. Penttilän mukaan Bidenin valinta demokraattien ehdokkaaksi olisi läpihuutojuttu. Katso videolta koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat