Tutkija: Aamuväsymys ikuinen riesa? Nämä ihmiset pilaavat unesi!

Saksalaistutkijan mukaan aamuvirkut sanelevat yhteiskunnan tahdin, mikä aiheuttaa niin terveydellistä kuin sosiaalistakin haittaa iltavirkuille.

Geenit määräävät sen oletko aamu- vai iltavirkku. Saksalaistutkija Ernst Peter Fischerin mukaan kesäaikaan siirtyminen ja aikaiset aamuherätykset ovat aamuvirkkujen määräämä tapa.

– Kesäaikaan siirtyminen aiheuttaa lukuisia terveyshaittoja ja sosiaalista eriarvoisuutta, hän toteaa uutistoimisto DPA:n haastattelussa.

Fischerin mukaan iltavirkut ovat huonossa maineessa ja aamulla pitkään nukkumista pidetään laiskotteluna. Sen sijaan aamuvirkku koetaan ahkerana työntekijänä.

– Yhteiskuntamme suosii aamuvirkkuja, jotka heräävät helposti ja ovat hyväntuulisia heti aamusta. He määräävät aikataulut kaikkien puolesta ja omaksi edukseen, Fischer kertoo.

Fischerin mukaan kehon luonnollinen kello määrittää rytmin, joka määrää myös sen, mihin aikaan olet tehokkaimmillasi. Tutkimuksen mukaan ilta- ja aamuvirkkuus on periytyvää, jonka vuoksi noin puolet ihmisistä on tuomittu koko ikänsä ikäviin aamuihin.

Lähde: Uutistoimisto DPA

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja