Tutkija: Korkeakoulutetut maahanmuuttajanaiset Suomen toivo

Maahanmuuttajien työllistymistä ruotivassa tutkimuksessa yllätti, että työllistymisen todennäköisyys alkaa laskea jo 37 ikävuoden jälkeen. Etenkin miesten tilanne huolestuttaa tutkijaa.

– Miehille ei synny maahanmuuttajana ehkä niitä sosiaalisia verkostoja, jotka tukisivat heitä eteenpäin. He eivät saa ehkä viranomaisilta huomiota niin paljon kuin maahanmuuttajanaiset. Seuraus on, ettei miesten tilanne enää parane, kertoi MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut tutkimusjohtaja Markus Lahtinen Pellervon taloustutkimuksesta.

Lahtisen mielestä Suomessa selvästi parhaiten maahanmuuttajista työllistyvät korkeakoulutetut naiset, kuten Huomenta Suomessa vieraillut, Suomeen 15 vuotta sitten Italiasta muuttanut VTT:n erikoistutkija Stefania Fortino.

– Viranomaiset auttavat lastenhoito- yms. asioissa, niin monin paikoin heillä on helpompaa Suomessa kuin muualla. Monet italialaiset haluaisivat muuttaa Suomeen pois talouskriisistä, Fortino sanoo.

Myös Lahtisen mielestä Suomen vetovoima on juuri tässä.

– On ihan selvää, ettei Suomessa pärjää verokilpailussa ja on aivan selvää, että meillä on huonompi ilmasto. Akateemisesti koulutetuille naisille suomalainen yhteiskunta on hyvä paikka yhdistää perhe-elämää ja työtä. Yhteiskunta tukee nuorten koulutettujen naisten uralla etenemistä. Näemme, että Stefanien kaltaiset ihmiset voivat olla Suomen tulevaisuus.

Maahanmuuttaneet vastaavat jo 10 prosenttia (200 000) Suomen työvoimasta.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja