Romanian yhteiskuntaa seuraava toimittaja katsoo, että äänestystulos kertoo pettymyksestä vallanpitäjiin.
Romanian presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen on voittanut laitaoikeistoehdokas George Simion. Simion johtaa oikeistoa ja äärioikeistoa telttaansa yhdistävää AUR-puoluetta. Simion kohtaa vaalien toisella kierroksella pääkaupunki Bukarestin EU-myönteisen pormestarin Nicusor Danin.
Romanian vaaliviranomaisten mukaan Simion sai sunnuntaina järjestetyissä vaaleissa äänistä noin 41 prosenttia, Dan puolestaan 21 prosenttia.
– Varkaat ulos, antakaa kansallismielisten tulla, Simion uhosi puolueensa vaalikatsomossa näytetyllä videoviestillä.
Romanian politiikkaa tarkasti seuraava toimittaja Tuukka Tuomasjukka kertoo, että taustalla on romanialaisten alhainen luottamus politiikkaan ja pettymys nykyisiin vallanpitäjiin.
Romanian vallankumouksesta on noin 35 vuotta, ja maassa koetaan, että silti asiat eivät ole muuttuneet. Maan bruttokansantuote on kyllä moninkertaistunut, mutta talouskasvun hedelmät ovat jakautuneet epätasaisesti. Tulotasojen erot maan sisällä ovat moninkertaiset eikä kehitys näyttäydy samanlaisena eri puolilla maata.
– Siellä Bukarestissä, suuressa kaupungissa sikaillaan ja hommat menee hyvin, ja maaseudulla ei, Tuomasjukka kuvailee kansalaisten tuntoja.
– Lisäksi korruptio ja kaikki tällaiset lehmänkaupat ärsyttävät kansalaisia todella paljon, hän kertoo MTV Uutisille.
Lue myös: Romanian presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen voitti laitaoikeiston ehdokas
Toimittaja: Simionin Romania ryhtyisi hankalasi EU-jäseneksi
George Simionia Tuomasjukka luonnehtii nationalistiksi. Tuomasjukka ennakoi, että hänen johdollaan Romania kääntyisi sisäänpäin, eikä tekisi samalla tapaa EU-yhteistyötä kuin ennen. Vertailukohdaksi hän nostaa samanhenkisen kapuloiden rattaisiin lyömisen kuin Unkarissa on nähty.
Venäjä-mieliseksi Tuomasjukka ei Simionia kuitenkaan kuvailisi. Vaikka tämä on myötäillyt joskus Kremlin narratiiveja, on hän avoimesti tuominnut maan hyökkäyssodan Ukrainaan. Simionin haluttomuus tukea Ukrainaa liittyisikin enemmän haluun keskittyä Romanian etuun kuin suoranaiseen Venäjä-mielisyyteen.
Muuten on epäselvää, mitä Simion presidenttinä edistäisi, sillä hänen puheensa ovat olleet äkkivääriä ja konkretia suhteellisen vähäistä.
Romanian vaaleissa huomiota sai Venäjän pyrkimys vaalivaikuttamiseen. Tuomasjukka pohtii jutun alussa olevalla videolla, onko Suomessa ja länsimaissa liikaakin taipumus selittää vaalituloksia Venäjällä.