Turvekeskustelu kuumensi tunteet Porissa

Tukala helle yhdistettynä vahvoihin mielipide-eroihin sai Porin SuomiAreenan turvekeskustelijat hikoilemaan. Turveteollisuus lupaa vähentää päästöjään vesistöihin. Luonnonsuojelijat haluaisivat ajaa Suomen turvetuotannon kokonaan alas.

Ikuisuuskiista turvetuotannon vesistöpäästöistä leimahti jälleen. - Turvesuolta tulee aina jotain päästöjä, mutta niitä ei tule enempää kuin ojitetulta suolta. Sen me voimme luvata ja 2016 alkaen uusilla soilla näin, lupaa Vapon toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny.

-  Lupaukset kuulostavat aina hyviltä, mutta niitä on kuultu ennenkin. En pysty 100-prosenttisesti luottamaan, että näin tapahtuisi. Tähän mennessä ei ole vielä tapahtunut. Toivon, että siihen suuntaan mentäisiin, tokaisee Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Vapo lupaa puhtaampia vesiä

Vapo kertoo investoineensa uusiin vesienkäsittelyjärjestelmiin 30 miljoonaa euroa.  Vapo ja luonnonsuojeluliitto ovat päässeet yhteisymmärrykseen siitä, että jokaisen turvesuon päästöt pitäisi mitata erikseen.

-  Me olemme nyt sitoutuneet siihen, että jokainen suo mitataan erikseen ja tällä hetkellä mittaamme myös sellaisia soita, jotka toivomme saavamme tuotantoon tulevaisuudessa. Olemme sitoutuneet siihen, että kun tuotanto tulee, päästöt vähenevät suolla verrattuna tilanteeseen ennen turvetuotantoa, vakuuttaa Yli-Kyyny.

Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtajaa lupaus ei vakuuta.

- Nämä lupaukset, että vesi olisi puhtaampaa turvesuolta lähtiessä kuin muuten, niin ne kyllä perustuvat silmänkääntötemppuun, väittää Risto Sulkava.

Suojelijat lopettaisivat turvetuotannon

Vapossa ei uskota, että mökkiläisten havaitsemat lähivesien pilaantumiset olisivat pelkästään turvetuotannon syytä.

- Ne asiat, mitä mökkiläiset sanovat vesien tummumisesta, niin tottahan se on. Mutta vaikka turvetuotanto lopetettaisiin kokonaan, se ei muuttaisi tätä asiaa. Kaikkien maankäyttömuotojen päästöt pitää saada kuriin ja pistekuormat pitää saada kiinni. Kun turvemaita on kolmannes Suomesta, päästöt eivät ole vain turvetuotannosta kiinni vaan yleensä maapohjasta, kuvailee Yli-Kyyny.

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä turvetuotannosta pitäisi luopua kokonaan.

- 7-10 vuoden siirtymäajalla voitaisiin luopua turpeen käytöstä. Emme vaadi mahdottomia. Korvaavia työpaikkoja syntyisi jopa enemmän, jos siirryttäisiin turpeen polttamisesta puun polttoon, vakuuttaa Sulkava.

Tilaa sekä tuotannolle että suojelulle

Suomessa on niin paljon soita, että teoriassa niitä pitäisi riittää sekä turvetuotannolle että suojeluun. Ympäristöministeri uskoo, että molemmille on tilaa.

- Vesistöjä ei saa pilata eikä arvokkaita soita saa enää tuhota. Sitten meillä on jo ojitettuja soita, joissa luontoarvot on menetetty. Siellä voidaan vesistöpuhdistustekniikalla minimoida haitat ja hyvällä sääntelyllä ja luvituksella turvetuotantoa voidaan ainakin toistaiseksi jatkaa, linjaa ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.)

Pitkällä aikavälillä Suomessa pyritään eroon turpeen polttamisesta. Hallituksen linjauksen mukaan turpeen poltto vähenee kolmanneksella vuoteen 2025 mennessä.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat