Turvapaikkahakemusten käsittely kestää vuosia – vain uudet hakemukset pystytään käsittelemään nopeasti

Uusien turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt, mutta Suomessa on yhä 9000 turvapaikanhakijaa odottamassa päätöstä.

– Nykyisillä resursseilla pystytään käsitelemään nopeasti vain uudet hakemukset, mutta ei aiemmin, jopa vuosia sitten tehtyjä hakemuksia, jotka odottavat yhä päätöstä, harmittelee turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen Maahanmuuttovirastosta.


TURVAPAIKKAHAKEMUKSET 2019
UUDET HAKEMUKSET 1600                                             UUSINTAHAKEMUKSET 1400 
ODOTTAA PÄÄTÖSTÄ 2450 
HALLINTO-OIKEUDESTA PALAUTETTU MIGRIIN UUTEN KÄSITTELYYN 2200
HALLINTO-OIKEUKSISSA KÄSITTELYSSÄ 3800   

Lähde: Maahanmuuttovirasto


Kolumbialainen perheenisä myi omaisuutensa ja pakeni Suomeen tammikuussa, koska hänen henkensä on toisinajattelijana uhattuna. Vaimo ja tytär tulivat perässä. Päätös turvapaikkahakemukseen tuli jo, koska uudet turvapaikkahakemukset tulee käsitellä kesäkuussa voimaan tulleen lain mukaan puolessa vuodessa. 

– Ensimmäinen päätös oli kielteinen. Se tuli
kolme päivää sitten perjantaina. Se sai meidät tietysti surullisiksi. Me aiomme valittaa päätöksestä. Emme halua missään nimessä palata enää kotimaahan, sanoo Johann Hernândez Acevedo

Turvapaikkahakijoita on  tullut Suomeen tänä vuonna 1600. Yhden kielteisen lain voimaisen päätöksen saaneet ovat tehneet uusia hakemuksia jo 1400. Nämä viranomaiset ehtivät käsitellä nopeasti, mutta muita hakemuksia ehditään käsitellä nykyresursseilla vain vähän.

Käsittely kestää liian pitkään

Lehtisen mukaan hakemusten käsittely kestää liian pitkään.

– Nykyisillä resursseilla siellä on 2017 hallinto-oikeudesta palautuneita tapauksia, joissa odotellaan yhä sitä puhuttelua. Näissä tosiaan voi vielä kestää vuosia. Kaiken lisäksi ensi vuoden resursseista on täysepävarmuus eli  päätökset voivat vielä pitkittyä entisestään, sanoo Lehtinen.

Turvapaikkapäätöksistä noin 40 prosenttia on tänä vuonna aiempien vuosien tapaan ollut myönteisiä ja yhtä paljon on ollut kielteisiä. Uusintahakemuksista myönteisiä on 12 prosenttia ja kielteisiä vajaa puolet.

Neljässäkymmenessä vastaanottokeskuksessa on yhä 9000 hakijaa, jotka haluaisivat jäädä Suomeen. 

– Jos tilanne jatkuu nykyisen kaltaisena eli uusia hakijoita tulee vähän, joten sittenhän hakijoiden määrä tulee pienemään pikkuhiljaa, toteaa Lehtinen.

Uusien turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt, mutta kansallisuuksien määrä on jo 80.

– Isoimpina maina on Turkki ja Venäjä. Sen jälkeen siinä on todella paljon eri maista pienempiä ryhmiä eli tilanne on oikeastaan täysin erilainen kuin 2015, jolloin hakijoita oli runsaasti Irakista ja Iranista.

Lue myös:

    Uusimmat