Mainos

Turvapaikanhakijoiden Suomi-kurssi uusiksi – viesti ei mene perille eikä Suomen rikoslaista kertovaa videota katsota: "On tarpeen varmistaa, että opetukset on sisäistetty"

9:05
Miten hallitus kitkee lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia, ministeri Mykkäseltä kysyttiin Huomenta Suomessa tammikuussa 2019.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) esittää muutoksia suomalaisen yhteiskunnan peruskurssiin, jonka jokaisen vastaanottokeskuksissa olevan yli 16-vuotiaan turvapaikanhakijan on suoritettava. Mykkäsen mukaan nykyisen kurssin sisällöt eivät mene perille kaikille.

– Kurssille osallistuminen ei kuitenkaan yksin riitä vaan on tarpeen myös varmistaa, että kurssin opetukset on sisäistetty. Tämän takia haluamme pilotoida valtion vastaanottokeskuksissa tietokonepohjaisen kurssikokeen. Jokaisen turvapaikanhakijan on suoritettava kurssi heti Suomeen tulonsa jälkeen, Mykkänen kertoo tiedotteessa.

Kurssin tarkoituksena on perehdyttää hakija suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen toimintakulttuuriin. Hakija sitoutuu oppimaansa allekirjoittamalla kurssitodistuksen.

Mutta entä jos kurssilla on maleksittu eikä edes yritetty oppia?

– Uusien Turva-videoiden keskimääräiset katseluajat Youtubessa kertovat, ettei viesti välttämättä mene perille. Kurssikokeella voitaisiin jatkossa varmistaa, että tunneilla on oltu hereillä, materiaalit on luettu tai videot katsottu, Mykkänen jatkaa.

Turva-video on tarkoitus sisällyttää uuteen kurssiin. Viime joulukuussa valmistunut, Oulun vastaanottokeskuksen sekä poliisihallituksen ja poliisiammattikorkeakoulun yhteisessä Turva -hankkeessa tuottama videosarja kertoo perusoikeuksista, rikoslaista ja rikosten seuraamuksista turvapaikanhakijoille.

– Täytyy olla päivänselvää, ettei esimerkiksi alle 16-vuotias voi koskaan antaa lain mukaan suostumusta seksuaaliseen kanssakäymiseen aikuisen kanssa, vaan se on aina rikos, josta seuraa vakavat seuraamukset, Mykkänen painottaa.

Helpottaisi vastaanottokeskusten työntekijöiden valvontaa

Kurssin päivitetyn version tiedot on tarkoitus merkitä automaattisesti järjestelmiin, joten ministeriön mukaan se myös helpottaisi vastaanottokeskusten työntekijöiden valvontaa.

Kurssi suoritettaisiin vastaisuudessakin tavallisesti ryhmässä tulkin välityksellä ja teemainfot olisivat asiakkaiden saatavilla kirjallisesti eri kieliversioina.

Kurssi koostuu asiakkaille annettavista ohjaajien, terveydenhoidon ja sosiaalipalveluiden alkuinfosta sekä teemakokonaisuuksista, jotka käsittelevät kulttuuria ja yhteiskuntaa, lainsäädäntöä, tasa-arvoa ja seksuaalisuutta, työtä Suomessa sekä yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä.

Ministeri Mykkäsen esitys uudesta kurssista sisältyy sisäministeriön lisätalousarvioesitykseen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja