Seksuaalirikosten torjumiseen uusia toimia ja yhteiskuntakoe – sisäministeri MTV:lle: "Emme testaa suvivirsiä, vaan että on omaksunut yhteiskunnan säännöt"

Mykkänen kommentoi kansalaisuustestiä 2:56
Hallitus julkisti tänään toimenpideohjelmansa seksuaalirikosten torjumiseksi

Valtiovalta aikoo pitää viikon kuluttua palaverin teleoperaattoreiden ja some-alan edustajien kanssa siitä, miten verkosta voitaisiin tehdä turvallisempi lapsille. Asiasta kertoi sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) illan seitsemän uutisissa.

Hallitus julkisti tänään toimenpideohjelmansa seksuaalirikosten torjumiseksi. Luvassa on muun muassa kovempia rangaistuksia seksuaalirikosten tekijöille, lisää nettipoliiseja sekä tiukempaa valvontaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille.

– Operaattoreiden ja Facebookin kaltaisten kanssa käydään läpi, voisiko selaimessa olla esimerkiksi turvanappi, jota painamalla voisi helposti ilmiantaa houkuttelija, kun joku sellaisen huomaa, sisäministeri kertoi.

Esityksessään hallitus lupaa poliisille lisää rahaa internetissä tapahtuvien seksuaalirikosten torjuntaan.

– Nuoriso täytyy ikään kuin rokottaa nettihoukuttelijoiden varalta.

"Vähemmistö ei pääse leimaamaan enemmistöä"

Maahanmuuttajilta vaaditaan jatkossa myös muun muassa tiukempaa suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin tuntemusta.

Kai Mykkäsen mukaan jokaisen turvapaikanhakijan tulisi tietää muun muassa säännöt fyysisestä koskemattomuudesta, sukupuolten tasa-arvosta ja seksuaalisen kanssakäymisen säännöistä.

– Emme testaa suvivirsiä tai tällaisia arvoja, vaan testataan, että on omaksunut ja tietää yhteiskunnan säännöt.

– Kyse on siitä, että tehdään varmasti selväksi ja jokainen on kertaalleen osoittanut, että tietää asiat, jolloin vakavammat rangaistukset rikkomuksista ovat oikein.

Jatkossa myös maahanmuuttajien rikostaustaan puututaan tarkemmin, kun oleskelulupapäätöstä tehdään kansainvälisen suojelun perusteella.

– Jos Suomessa syyllistyy törkeisiin rikoksiin, kansainvälisen suojelun asema voitaisiin purkaa, jos suojaa hakeva muuttuu itse turvattomuuden aiheeksi.

– On ymmärrettävää, että silloin ajatukset ovat vakavia ja tämä vähemmistö ei pääse leimaamaan enemmistöä, jos puututaan riittävän vakavasti.

Hallitus antaa vielä tällä viikolla lisätalousarvioesityksen, jossa kerrotaan toimenpiteiden kustannuksista.

Käytännössä toimenpiteiden toteuttaminen tai jatkokehittely on jäämässä seuraavalle hallitukselle.

Lue myös:

    Uusimmat