Turvapaikanhakijan ikä voidaan selvittää lääketieteen keinoin – Suomessa tänä vuonna selvitetty lähes 500 hakijan todellinen ikä

Osa yksin liikkuvista turvapaikanhakijoista yrittää maahan alaikäisenä tietämättä todellista ikäänsä. Tanskalainen Jylland Posten raportoi alkuviikosta, että 74 prosenttia Tanskassa testatuista alaikäisiksi ilmoittautuneista oli täysi-ikäisiä. Suomessa vastaava lukema on hieman yli kuudenkymmenen.

Tänä vuonna Suomessa on tehty 472 oikeuslääketieteellistä iänmääritystä. Lukuun sisältyy niin viime kuin tänä vuonnakin Suomessa rekisteröityjä turvapaikanhakijoita. Tästä määrästä 290 on todettu vähintään 18-vuotiaaksi, 3 vähintään 19-vuotiaaksi ja 112 alle 18-vuotiaiksi. Epäselväksi jäi 67 tapausta.

Viime ja tänä vuonna tähän mennessä Suomessa on rekisteröity yhteensä 3408 alaikäistä turvapaikanhakijaa. Eli lähes 3000 alaikäiseksi ilmoittautunutta on kiistämättä ollut alaikäisiä. 

Oikeuslääketieteellinen iänmääritys tehdään vain siinä tapauksessa, että viranomaisella herää epäilys hakijan iästä.

– On täysin tunnettu ilmiö, että alaikäisiksi ilmoittautuvat henkilöt osoittautuvat täysi-ikäisiksi, sanoo maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen.

Viraston tilastojen valossa viranomaisen epäilykset osuvat kohtuullisen hyvin oikeisiin henkilöihin. Vuonna 2015 tehdyistä iänmäärityksistä 62 prosenttia osoittautui täysi-ikäisiksi ja vuonna 2014 vastaava luku oli 56 prosenttia.

– Suurin osa iänmäärityksistä tehdään yksin tulleille afgaanihakijoille, toiseksi eniten irakilaisille ja kolmanneksi eniten somaleille, kerrotaan maahanmuuttoviraston viestinnästä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja