Turvapaikanhakijalla ja SPR:n työntekijällä seksisuhde? "Johtaa kuritoimenpiteisiin"

Seksin sekoittaminen työsuhteisiin saattaa viedä paheiden tielle.

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen arvioi, että Suomessa suhtautuminen varsinaisiin työpaikkaromansseihin on kuitenkin melko neutraali.

– Välillä aina puhutaan työn ja yksityiselämän yhdistämisestä, mutta kyllä näissä asioissa ne pitäisi pitää erillään. Voihan työkaverin kanssa seurustella, mutta seurustelua ei pidä tuoda työpaikalle.  

Torstaina nousi julkisuuteen SPR:n työntekijän ja turvapaikanhakijan solmima seksisuhde.  

Valtasuhteen astuessa mukaan kuvioon asiat monimutkaistuvat. Koskisen mukaan esimerkiksi esimiehen ja alaisen, lääkärin ja potilaan tai vanginvartijan ja vangin välisiin seksuaalisiin suhteisiin on suhtauduttava tiukasti.  

– Esimerkiksi esimies saatiin irtisanoa ilman varoitusta pidemmälle menneen työpaikkaromanssin takia. Heidät yllätettiin niin sanotusti itse teosta. Silloin alainen oli alistetussa asemassa ja katsottiin, että hän ei pystynyt päättämään asiasta vapaasti, Koskinen kertoo.  

SPR: Seksisuhteessa kyse yksittäistapauksesta  

SPR:n Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pekka Annala korostaa, että SPR:n työntekijän ja turvapaikanhakijan seksisuhteessa on kyse yksittäistapauksesta. Hän kertoo, että epäiltyjä työntekijöitä on yksi.  

Annalan mukaan tapausta selvitellään järjestön sisällä ja asia saadaan päätökseen lähipäivinä. Käytös on SPR:n toimintatapojen ja sääntöjen vastaista.  

– Pelisäännöt ovat selvät. Minkäänlaisia suhteita asiakkaiden kanssa ei sallita, ja ne johtavat kuritoimenpiteisiin, Annala sanoo.  

Kyseessä herkkä asetelma

Professori Koskinen pitää tiukkaa linjausta perusteltuna, koska kyseessä on herkkä asetelma, jossa työntekijöiden suhteen turvapaikanhakijoihin tulisi säilyä neutraalina.

– Sitten on kysyttävä, mitä seuraa, jos tällaisia sääntöjä hyvin lievällä tavalla rikotaan esimerkiksi vapaa-ajalla, Koskinen pohtii.   

SPR:n Annala ei tiedä, onko epäilty seksisuhde tapahtunut työ- vai vapaa-ajalla.   

Tapaus tuli järjestön tietoon huhujen perusteella. Annala ei ole kuullut vastaavista tapauksista järjestön sisällä.  
SPR:llä on vastaanottokeskuksissa yhteensä noin 230 työntekijää.  

Epäilystä kertoi ensimmäisenä Seiska-lehti.  

Lue myös:

    Uusimmat