Mainos

Turvallisuusneuvosto hyväksyi pakotteet Pohjois-Koreaa vastaan

Neuvoston 15 jäsenmaan hyväksymä päätöslauselma vaatii Pohjois-Koreaa keskeyttämään kaikki ohjuksiin liittyvät kokeet ja niiden kehitystyön.

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt yksimielisesti Pohjois-Korealle asetettavat pakotteet. Maata rangaistaan ohjuskokeista, jotka se teki aiemmin tässä kuussa. Pohjois-Korea on ilmoittanut vastustavansa päätöstä.

Neuvoston 15 jäsenmaan hyväksymä päätöslauselma vaatii Pohjois-Koreaa keskeyttämään kaikki ohjuksiin liittyvät kokeet ja niiden kehitystyön. Samalla YK:n jäsenmaita kielletään käymästä Pohjois-Korean kanssa ohjuskauppaa.

- Kaikille on selvää, ettei Pohjois-Korean tarvitse yksipuolisesti keskeyttää ohjuskokeita tällaisessa tilanteessa, maan YK-lähettiläs Pak Gil Yon ilmoitti neuvostolle äänestyksen jälkeen. - Maamme ohjuskehittely pitää voimatasapainoa yllä ja näin ollen turvaa Kaakkois-Aasian rauhan ja vakauden.

Pohjois-Korea on jatkanut samalla linjalla ja maa ilmoitti tänään, ettei YK:n turvallisuusneuvoston päätökset pakotteista sido Pohjois-Koreaa.

Turvallisuusneuvosto toimi vastuuttomasti päättäessään pakotteista, Pohjois-Korean ulkoministeriön edustaja kertoi viralliselle KCNA-uutistoimistolle.

- Tasavaltamme vahvistaa sotilaallista pelotettaan kaikilla mahdollisilla keinoin nyt kun tilanne on ajautunut pahimpaan mahdolliseen vaiheeseen Yhdysvaltain äärimmäisen vihamielisen toimen vuoksi, ulkoministeriön edustaja sanoi.

Ei viittausta voimankäyttöön

Kiinan vaatimuksesta turvallisuusneuvosto poisti päätöslauselmasta viittauksen YK:n peruskirjan seitsemänteen kappaleeseen, joka mahdollistaisi sotilaallisen voiman käytön Pohjois-Koreaa vastaan. Kiina ja Venäjä olivat vaatineet tekstiin muitakin pehmennyksiä, mutta suostuivat lopulta neuvoston muiden pysyvien jäsenten vaatimiin tiukkoihin sanamuotoihin.

Neuvoston jäsenet alleviivasivat, että myös ilman kiistanalaisen seitsemännen kappaleen mainintaa päätöslauselma on laillisesti sitova.

Kiina toivoo, että päätöslauselma johtaisi Pohjois-Korean palaamiseen kuudenkeskisiin neuvotteluihin. Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Ricen mukaan Pohjois-Korealla ei viime kädessä ole muuta vaihtoehtoa kuin palata keskusteluihin.

Kiina on toiminut isäntänä useissa Koreoiden, Yhdysvaltain, Japanin ja Venäjän välisissä neuvotteluissa, joissa aiheena on ollut Pohjois-Korean ydinohjelma. Neuvottelut ovat olleet keskeytyksissä marraskuusta lähtien.

Pohjois-Korea ampui 5. päivä tätä kuuta Japanin suuntaan seitsemän ohjusta. Niistä yksi oli mannertenvälinen Taepodong-2-ohjus, jonka kantama yltää Yhdysvaltoihin asti.

Yhdysvaltain YK-lähettilään John Boltonin mukaan turvallisuusneuvoston päätös on vahva viesti Iranille.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.