Mainos

Turussa harvinaisen röyhkeitä parkkirahavarkaita – saaliina jopa miljoonan euron edestä kolikoita

Viime syksynä paljastuneesta Turun pysäköintirahojen kavallus- ja varkaustutkinnasta on uutta tietoa. Illan Rikospaikka-ohjelman mukaan Keskusrikospoliisi epäilee, että parkkimittareista varastettiin vuosina 2007-2017 kaupungille kuuluvia rahoja jopa miljoona euroa. Epäiltyjä poikkeuksellisessa rikosvyyhdissä on yhteensä 10. 

Pääepäiltyinä on kolme noin 50-vuotiasta miestä. Heistä kaksi on työskennellyt Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksella lippuautomaattien ylläpidossa. Kolmas epäilty on työskennellyt samoissa tehtävissä aiemmin. 

– Näiden kymmenen vuoden osalta mitä olemme tutkineet, puhutaan useista sadoista tuhansista euroista, mutta on mahdollista, että rikoshyödyn määrä saattaa nousta jopa lähelle miljoonaa euroa, tutkinnanjohtaja, KRP:n rikosylikomisario Markus Laine sanoo Rikospaikan haastattelussa.

Esitutkinta on loppulausunnoilla asianosaisilla. Poliisi odottaa vielä tietoa muun muassa Turun kaupungin vahingonkorvausvaatimuksesta asiassa.

Epäillyt kiinni rysän päältä – rahakoira löysi kätkön

Parkkirahakavaltajat jäivät kiinni ”rysän päältä” viime lokakuussa. Epäillyt olivat olleet jonkin aikaa jo poliisin seurannassa.

– Epäillyt olivat tehneet päivän kierroksen ja tyhjentäneet automaatteja. Sitten oli menty tauolle Turun seudulla olevaan halliin, jossa jatkettiin kolikoiden näpläystä. Silloin poliisi iski ja otti kaksi epäiltyä kiinni ja kolmannen kotoa myöhemmin, Laine kertoo miesten kiinniotosta.

Poliisi takavarikoi epäiltyjen hallusta tuhansia euroja kolikoita. Yksi kätkö löytyi epäillyn asunnon pihalta, kun koira osoitti muovipusillisen piilotettua rahaa autokatoksen kattotiilien alta.

Tutkinnassa paljastui, että epäilty rikollinen toiminta on ollut järjestelmällistä ja jatkunut 1990-luvulta asti. 

– Teko on ollut niin röyhkeä ettei sitä ilmeisesti ole kyetty havaitsemaan. Rahaa on otettu työtehtävien yhteydessä ja toimittu saman porukan kesken. Samalla on syötetty vääriä tietoja kirjanpitoon, Laine kertoo Rikospaikassa.

Kolmikko vangittiin marraskuun alussa. Sittemmin heidät on vapautettu odottamaan tulevaa oikeudenkäyntiä.

Seitsemän muuta epäiltyä

Pääepäiltyjen lisäksi parkkirahavyyhtiin liittyy seitsemän muuta henkilöä. 

He ovat poliisin mukaan osallistuneet kavallettujen rahojen kätkemiseen ja alkuperän häivyttämiseen. Poliisi epäilee heitä törkeistä kätkemis- ja rahanpesurikoksista.

Krp on tutkinnan aikana kohdistanut useita turvaamistoimia epäiltyjen omaisuuteen rikosvahingon takaisin saamiseksi.

Turun kaupunki saa automaateista tuloja vuosittain yli kolme miljoonaa euroa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.