Turun telakalle tulee rokotepakko – "Ihan yksiselitteisesti pyrimme katkaisemaan kaikki tartuntaketjut”

2:38
Katso MTV Uutiset Liven raportti Turun telakalta

Meyerin Turun telakan koronatapaukset ovat puhuttaneet Varsinais-Suomessa kuluvan syksyn aikana. Jotain tilanteesta kertoo se, että aluehallintovirasto määräsi viime viikolla pakolliset terveystarkastukset Turun telakan työmaille.

Telakalla on ollut toistuvia korona-aaltoja, jotka ovat olleet vaikeasti hallittavia.

– Kaiken kaikkiaan tilanne on ollut siellä syksyllä sellainen, että ehkä pahimpina viikkoina tartuntojen määrä on edustanut jopa 10-20 prosenttia koko Turun tartuntojen määrästä. Se on sitten leimannut koko Varsinais-Suomen tartuntamääriä, kertoo Lounais-Suomen aluehallintoviraston johtaja Heikki Mäki.

– Ihan yksiselitteisesti pyrimme katkaisemaan kaikki tartuntaketjut, joita siellä telakalla on. Pyrimme myös mahdollistamaan sen, että tartuntaketjuja ei pääsisi jatkossa syntymään, jatkaa Mäki.

Tartuntatapaukset minimiin yhteistyöllä

Koronavirus on levinnyt telakalla henkilöstä toiseen yhteiskuljetuksissa ja yhteismajoituksissa. Tartuntoja on ilmennyt erityisesti rokottamattomien työntekijöiden keskuudessa.

Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi pitää erityisen tärkeänä asiana verkostoyritysten kanssa tehtävää yhteistyötä, jotta tartuntatapaukset saataisiin minimoitua tulevaisuudessa.

– Kutsumme tarkastuksiin työntekijöitä, jotka ovat suurimmassa riskissä koronavirustartunnan suhteen. Tässä tarkastuksessa tarkastetaan esimerkiksi rokotussuoja. Jos se rokotussuoja on puutteellinen, niin terveystarkastukseen voi kuulua vaikka koronanäytteenotto, sanoo Peltoniemi.

Telakka alkaa vaatia kahta rokotusta alihankkijoilta

Meyer Turun viestintäpäällikkö Tapani Mylly pitää aluehallintoviraston tuoretta päätöstä pakollisista terveystarkastuksista hyvänä asiana.

– Uusi päätös on oikeastaan meille hyvä siinä mielessä, että viranomaisella on mahdollisuus valvoa ja tarkastaa esimerkiksi rokotuskattavuutta eri tavalla kuin meillä työnantajana tai isäntäyrityksenä tällä alueella, kertoo Mylly.

Telakkaan liittyvät toistuvat tartuntaryppäät ovat kuormittaneet sekä Varsinais-Suomen koronajäljitystä että sairaalahoidon kapasiteettia. Joulukuusta alkaen Meyer Turku alkaakin vaatia kaikilta telakka-alueelle tulevilta alihankkijaverkoston työntekijöiltä kahta koronarokotusta.

– Meillä on ollut käytössä jo tämänlainen testauskäytäntö uusille työntekijöille. 1. joulukuuta alkaen pitää olla rokotettu, jos haluaa täällä telakka-alueella työskennellä eli sitä tavoitetta kohti ollaan menossa, päättää Mylly.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja