Mainos

Turun sosiaalipomo hukkuu moitteisiin – "Kauhujen sairaalan" paljastuksista seurasi yksi muutos

Takana on tuskainen kevät, kommentoi Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Jarmo Rosenlöf kaksi kuukautta Turun psykiatrisessa kaupunginsairaalassa paljastettujen väärinkäytösepäilyjen jälkeen.

Turun Sanomien lähteiden mukaan Kupittaan sairaalan potilaita muun muassa pahoinpideltiin, eristettiin mielivaltaisesti ja lääkittiin tiedottomiksi vuosina 2009–2014. Sisäinen tarkastus vuonna 2013 paransi tilannetta osin, mutta ei tarpeeksi.

Helmikuun uutisten jälkeen Kupittaan oloja ryhtyivät selvittämään sekä poliisi, sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira, lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea sekä Turun kaupunki itse.

Eilen uutisiin nousi kaksi valehoitajaepäilyä. Kummastakin hoitajasta on tehty tutkintapyynnöt.

– Kuulin tästä lautakunnan puheenjohtajana joku viikko takaperin. Pyysin silloin kokouksessa selvitystä sisäisestä tutkinnastamme. Vielä uutta kerrottavaa ei ole. Niin ikävä kuin tämä vanha asia on, Jarmo Rosenlöf kertoo MTV Uutisille.

Yöylihoitaja palkattu kohun jälkeen

Yksi konkreettinen muutos Kupittaalle on kuitenkin saatu Turun Sanomien uutisoinnin jälkeen.

– Meillä on palkattu sinne yöylihoitaja, joka käy läpi öisin kaikki osastot ja tekee virkamiehille raportin siitä, mitä on tapahtunut.

Tapauksen käsittely on ollut raskasta pitkäaikaiselle turkulaisvaikuttajalle.

– Olen saanut satoja yhteydenottoja joko sähköpostilla tai tekstiviestinä. Turkulaiset ihmiset tuntevat kadulla, kun täällä olen pitkään ollut kaikenlaisissa touhuissa mukana. Osa ottaa osaa, osa on tuskissaan, osa kertoo, että huomioiden haasteellisen hoitopaikan he ovat tyytyväisiä, miten heidän omaisensa ovat saaneet palvelua. Suurin osa on kuitenkin ollut moitetta.

Poliisin arvion mukaan tapauksen esitutkinta on niin laaja, että mahdollisia syyttäjän nostamia syytteitä saadaan odottaa pitäkälle kesän yli. Myös Turun sisäisessä tarkastuksessa työt ovat yhä pahasti kesken.

– Ei ole tietoa, koska maaliin päästäisiin, Rosenlöf sanoo.

Juha Kurvinen passitettiin pakkohoitoon Kupittaan sairaalaan viisi vuotta sitten Turussa. Hän kertoi tarinansa MTV3:n Huomenta Suomessa 15. maaliskuuta 2016.

4:33

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.