Mainos

"Työntekijät koko kevään kovassa paineessa" – Kupittaan kauhujen sairaalan oloja selvitetään yhä

Kupittaan sairaalan psykiatrisen osaston G1 sisäinen tarkastus etenee kaupunginjohtajan mukaan suunnitelmien mukaisesti. Tarkastus aloitettiin uutisoinnin jälkeen 18. päivä helmikuuta. 

Sairaala nimettiin julkisuudessa "kauhujen sairaalaksi". Se oli teettänyt sisäisen selvityksen jo vuonna 2013, muttei kertonut siitä julkisuuteen. Epäillään, että osastolla on pahoinpidelty ja kohdeltu epäasiallisesti potilaita. 

–  Kaikkiin julkisuudessa esillä olleisiin väitteisiin ei voida kuitenkaan ottaa kantaa ennen selvityksen valmistumista. Myöskään julkisuudessa esitettyjen potilaskertomusten kommentoiminen yksityiskohtaisesti ei ole mahdollista potilastietolain perusteella, sanoo Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Randellin mukaan tärkeintä on, että potilasturvallisuus ja hoidon laatu on nyt varmistettu.

– Työntekijät ovat työskennelleet koko kevään kovassa paineessa sekä julkisuuden, suuren yleisön ja potilaiden taholta, kertoo Randell.

Seuraavaksi sisäinen tarkastus varmistaa suljettujen osastojen hoidon laadun. Sisäisen tarkastuksen lisäksi myös Valvira ja Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Lounais-Suomen poliisi sekä Fimea tekevät asiasta selvityksiä.

Valvira ja Lounais-Suomen aluehallintovirasto ovat tehneet tarkastuskäynnit Kupittaan psykiatrisen sairaalan G1-osastolle 24.2. ja 23.3.2016. Valvira on todennut asioiden olevan nyt kunnossa.

Kaupunki teetti sisäisen selvityksen ja sen jälkeen toimenpiteitä itsenäisesti jo vuonna 2013. Tämän vuoden helmikuussa uutisoitiin, että vakavat rikkeet ovat kuitenkin jatkuneet. Tämän takia helmikuussa käynnistettiin uusi sisäinen selvitys. 

Potilaiden hoitoa kehitetty

Potilaspaikkoja pahamaineisessa Kupittaan sairaalan G1-osastolla on vähennetty. Tarkoitus on kevään aikana vielä yhdistää vanhuspsykiatrian osastojen G1 ja G2 toiminnot. 

Kaupungin mukaan potilaiden hoitoa on kehitetty: on tarjolla muun muassa välimuotoisten palvelujen yksikkö, jossa liikkuva tiimi tarjoaa potilaalle räätälöityä palvelua kotona tai muussa hoitopaikassa. Kotona oleville potilaille tarjotaan jatkossa puhelinkontaktimahdollisuus ympäri vuorokauden.

Vaikeasti oireileville muistihäiriöpotilaille on suunnitteilla uusi korvaava hoitomuoto, jossa hyödynnetään somaattisen sairaalan ja geropsykiatrian osaamisen yhteistyötä, muun muassa vierihoitomallia.

Kaupunki selvittää parhaillaan mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittämistä ja uudelleenorganistointia. Sitä kuitenkin määrittelee se, että tulevaisuudessa ne yhdistetään Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatristen toimintojen kanssa.

Vakavia väärinkäytöksiä jo vuonna 2009

Kupittaan sairaalan psykiatrisella osastolla on ollut vakavia väärinkäytöksiä vuosina 2009-2013 ja tietojen mukaan myös tämän jälkeen. Kaupunki teki itse jo vuonna 2013 sisäisen selvityksen, kun ongelmat nousivat esiin. Uutisiin ne nousivat kuitenkin vasta tämän vuoden helmikuussa.

Vuonna 2013 tehdyn selvityksen perusteella kehitettiin lääkehoitoa, hoitotyön kirjaamista, työvuorosuunnittelua sekä työilmapiiriin vaikuttavia asioita. Osaton työntekijöille järjestettiin kuulemistilaisuus, ja viidelle annettiin kirjallinen varoitus ja viidelle huomautus. Työntekijät kiistivät rikkeet muutamaa henkilöä lukuun ottamatta.

Tutkintapyyntö tehtiin poliisille 2. joulukuuta 2013. Esitutkinnan kohteena olivat lääkevarkaudet. 

4:03

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.