Mainos

Juha passitettiin suljetulle osastolle – "Kuinka todistaa eristyksessä, ettei ole hullu?"

4:33

Miten voi todistaa sen, ettei ole hullu? Näitä kysymyksiä on joutunut miettimään 40-vuotias Juha Kurvinen, joka passitettiin pakkohoitoon Kupittaan sairaalaan viisi vuotta sitten Turussa.

Uskomattomalta kuulostava vyyhti sai alkunsa lääkäristä, joka teki diagnoosin vanhojen merkintöjen perusteella. 

– Kerroin, että olen moottorisahajonglööri ja että olen käynyt Pohjois-Koreassa esiintymässä. Sain tästä M1-tarkkailulähetteen ja minut passitettiin eristysselliin, Huomenta Suomessa vieraillut Kurvinen kertoo.

Kurvisen tarinaa ei uskonut kukaan, vaikka hän sai yhdestä hoitajasta itselleen todistajan ja tunnistajan.

– Ammattini lisäksi kyseessä voi olla se, että olen vuolaspuheinen ja vilkaseleinen. Pian ammattini sivuutettiinkin ja minulle diagnosoitiin psykoottinen mania, johon liittyy harhaisuutta.  

Eristyssellissä Kurvinen mietti, mitä ihmettä tässä nyt tehdään. Hän teki kaikkiin mahdollisiin kanaviin valituksen.

– Ongelma on tässä se, että valituksiin tarvitaan hoitavan lääkärin lausunto, eli lääkäri voi itse päättää, onko hän tehnyt virheen. Tottakai hän mielummin sanoo, että potilas on harhainen.

"Kupittaalla mielivaltaisuutta ja nöyryyttämistä"

Turun Sanomat paljasti viime kuussa Kupittaan sairaalan potilaiden kaltoinkohtelua. Tapaus on edennyt poliisin ja Valviran selvitykseen.

Kurvinen on kirjoittanut kokemuksestaan myös blogiinsa Tositarinoita hullujenhuoneelta.

– Olihan se aika painostavaa, siellä käytettiin henkistä väkivaltaa ja nöyryyttämistä, alistamista ja mielivaltaisia eristyksiä. 

Hän kertoo Huomenta Suomessa tapauksesta, jossa isokokoinen mieshoitaja alkoi retuuttaa hoitomyönteistä naispotilasta. Kun Kurvinen pyysi sanallisesti häntä lopettamaan, molemmat potilaat heitettiin eristykseen.

– Järkyttäviä tapauksia oli siellä. Veikkaan, että se on jonkinlainen kulttuuri siellä, siitä vääristyneestä kohtelusta on tullut tapa.

"Jorvi kuin paratiisi - kotiutti viidessä päivässä"

Huomenta Suomessa keskusteluun osallistunut THL:n Mielenterveysyksikön ylilääkäri Jukka Kärkkäinen pitää Kupittaan sairaalasta kerrottuja uutisia hyvin poikkeuksellisina.

– Olivat ne yllätyksellisiä tietoja. En ole näin vakavista tapahtumista ennen kuullut. Oli kuitenkin ryhdytty toimenpiteisiin ja tehty selvityksiä muun muassa epäillyistä lääkevarkauksista. Valvova viranomainen on kuitenkin ollut ulkopuolella tähän saakka.


Kärkkäisen mukaan ilmoitus epäillyistä väärinkohteluista, myös omastaan, kannattaa tehdä yksikön sisällä. Potilas voi myös tehdä suoraan valituksen AVI:in tai Valviraan.

Kurvisen kokemus on kuitenkin toisenlainen - hoitaja ja lääkäri kumosivat hänen valituksen aiheensa. 

– Olin siellä loppujen lopuksi kolme kuukautta. Lopulta muutin osoitteeni Espooseen ja pääsin Jorvin sairaalaan, josta minut kotiutettiin viiden päivän tarkkailun jälkeen. Jorvi oli kuin paratiisi Kupittaaseen verrattuna.

Kurvinen on iloinen siitä, että Kupittaan sairaalan tapahtumien tultua julkisuuteen aletaan mahdollisesti uskoa potilasta yhä paremmin sen sijaan, että kaikki valta annetaan hoitaville lääkäreille.

Petrin isä oli puoli vuotta hoidossa Turun kaupunginsairaalan vanhuspsykiatrian suljetulla osastolla. Puolen vuoden aikana isä oli todella huonossa kunnossa:

2:12

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.