Mainos

Kupittaan ”kauhujen sairaala” –vyyhtiä purettu jo yli vuoden päivät – toimittajan puhelin soi yhä

Kupittaan ”kauhujen sairaalan” toiminta tuli julkisuuteen viime helmikuussa, kun Turun Sanomat uutisoi sairaalan suljetulla vanhuspsykiatrisella G1-osastolla tapahtuneista hoitotyön laiminlyönneistä ja potilaiden kaltoinkohtelusta. Väärinkäytökset tapahtuivat vuosina 2009–2015.

Turun Sanomien mukaan potilaita muun muassa pahoinpideltiin ja lääkittiin tiedottomiksi. Lisäksi sairaalassa paljastui potilaiden laitonta eristämistä ja lääkevarkauksia. Rajujen kaltoinkohtelujen ohella uutisesta ilmeni, miten väärinkäytöksiin ei sisäisistä selvityksistä huolimatta ollut puututtu. Sisäinen selvitystyö tehtiin vuonna 2013 loppukesästä.

”Kuin lankakerää kerisi auki”

Moottorisahajonglööri Juha Kurvisen julkaisema blogi "Tositarinoita hullujenhuoneelta" herätti kiinnostuksen Kupittaan sairaalassa tapahtuneita laiminlyöntejä kohtaan. Vanhuspsykiatrisen osaston kaltoinkohteluja selvittämään ryhtynyt ja ne julkisuuteen paljastanut oikeustoimittaja Rebekka Härkönen pääsi ongelmavyyhdin jäljille sairaalan sisäpiirissä olleen henkilön kautta.

– Tällainen juttu on kuin lankakerää kerisi auki. Kun saa yhden ihmisen puhumaan, saa seuraavan ja seuraavan, Härkönen toteaa MTV Uutisille.

Jutun julkaisun jälkeen Härkösen puhelin on soinut tiiviisti. Vielä vuoden jälkeenkin Härkönen saa yhteydenottoja, joissa tavalliset ihmiset purkavat kokemuksiaan vastaavista kaltoinkohteluista. Monissa viesteissä Härköstä kehutaan koko kansan pelastajaksi, joka pitää heikompiosaisten puolta.

Paljastusvyyhtiä avatessaan Härkönen ei vielä osannut odottaa, miten suuri yhteiskunnallinen vaikutus asioiden julkisuuteen tuomisella on.

Kaltoinkohtelut yhteiskunnan syyniin

Paljastuksen jälkeen lankakerä jatkoi purkautumistaan. Tilanne kauhujen sairaalassa joutui välittömästi yhteiskunnan eri toimijoiden tiukkaan syyniin. Lounais-Suomen poliisi, terveysalan valvontavirasto Valvira ja lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea sekä Turun kaupunki aloittivat asian tutkinnan jutun julkaisun jälkeen.

Heti maaliskuussa poliisi kuulusteli esitutkinnassaan noin kuuttakymmentä tapahtumiin liittyen. Kuultavana oli niin sairaalan entistä kuin nykyistäkin henkilökuntaa sekä potilaiden omaisia. Selvityksien myötä poliisi sai myös syyn epäillä, että Kupittaan sairaalassa on työskennellyt kaltoinkohtelujen aikaan myös kaksi valehoitajaa.

Vyyhti jatkoi selviämistään syksyllä. Turun Sanomien lokakuussa julkaiseman raportin mukaan Turun kaupungin mielenterveyspalveluiden hoitotyön tila oli edelleen huono. Hoitotyön johto sekä vastuu hoitotyöstä olivat tuolloin edelleen puutteellisia tai puuttuivat kokonaan.

Viime kuun alussa Turun Sanomat kertoi poliisin epäilevän yhteensä kahdeksaa Kupittaan sairaalassa työskennellyttä ihmistä rikoksista. Neljää henkilöä kohtaan epäilyissä on kyse valehoitajatapauksista. Muut epäillyt ovat vanhuspsykiatrian osastolla työskennelleitä mieshoitajia, joita epäillään yhteensä 14 rikoksesta.

Vakavin epäily koskee törkeää pahoinpitelyä. Poliisi epäilee yhden hoitajista lyöneen nyrkeillä sängyssä maannutta 80-vuotiasta, osittain tiedottomassa tilassa ollutta miestä.

Poliisi on tutkinut myös sairaalajohdon ja hoitohenkilökunnan toimintaa. Ne eivät kuitenkaan täyttäneet rikoksen tunnusmerkistöä.

Valvira suorittaa tarkistuskäynnin keväällä

Viime viikolla MTV Uutiset kertoi Turun kaupungin antaneen kolmelle korkealle virkamiehelle kirjalliset varoitukset laiminlyönteihin liittyen. Ongelmiin on kaupunginjohtaja Aleksi Randellin mukaan puututtu muutenkin.

Valviran ryhmäpäällikkö ja lääkintäneuvos Markus Henriksson pitää Kupittaan sairaalan tapahtumia Suomen mittakaavassa melko suurina.

– Tällaisten tapahtumien kokoluokkaa on vaikea määritellä, mutta organisaatiovalvonta-asiana tämä on selvästi keskimääräistä suurempi, koska se koskee kokonaista sairaalaa ja useita vuosia, Henriksson toteaa ja korostaa valvonnan jatkuvan Kupittaalla edelleen.

Valvira tekee tarkastuskäynnin Kupittaan sairaalaan kevätkaudella. Sekä omavalvonnan että viranomaisvalvonnan merkitys korostuu entisestään Turun mielenterveyspalveluissa tulevaisuudessa toteutettavien organisaatiomuutosten takia.

Rebekka Härkösen mukaan Suomessa ei ole koskaan aikaisemmin paljastunut mitään Kupittaan sairaalan kaltoinkohtelutapausten kaltaista. Tapauksen selvittely tuleekin hänen arvionsa mukaan jatkumaan vielä vuosia.

– Vaikka tapauksen tutkinnassa onkin käyty jo todella isot vaiheet läpi, seuranta jatkuu ehdottomasti edelleen, hän korostaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.