Turun koronamielenosoitus siirtyi kävelykadulle ja hajotettiin, näin poliisi varautui: ”Ei voida sataprosenttisesti suojautua kaikilta riskeiltä”

Lounais-Suomen polisii kertoo, että järjestäjät noudattivat pääosin voimassa olevia määräyksiä ja annettuja ohjeita Turussa koronarajoituksia vastustavissa mielenosoituksissa.

Poliisi oli saanut ilmoituksen seitsemästä Turun Tuomiokirkkotorilla järjestettävästä yleisestä kokouksesta, joissa oli enimmillään kokoontuneena noin 150 henkeä. Tilaisuudessa pidettiin puheita.

– Kokoontumisrajoituksia noudatettiin Tuomiokirkkotorilla pääsääntöisesti hyvin, ja tilaisuus sujui rauhallisesti. Yhteistyö järjestäjien kanssa sujui asiallisesti ja hyvässä hengessä, sanoo komisario Reijo Pennanen poliisin tiedotteessa.

Kävelykadulla turvavälit jäivät

Tuomiokirkkotorin mielenilmauksen jälkeen osa torilla olleista siirtyi Tuomiokirkkotorilta Yliopistonkadun kävelykatualueelle. Katu oli poliisin mukaan kokoontumiselle liian kapea, ja mielenosoittajat ja kadun käyttäjät olivat alueella liian tiiviisti. Koska turvavälit eivät enää viranomaisten mukaan toteutuneet antoi poliisi mielenosoittajille lähtökäskyn.

Kaksi käskyn noteeraamatta jättänyttä otettiin kiinni. Poliisi kuvailee kiinniottojen perusteeksi yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämistä. Molemmat henkilöt vapautettiin iltapäivällä.

– Jonkinasteista häiriötä aiheuttivat ja molemmat lisäksi kieltäytyivät noudattamasta poliisin kehotusta, kiinniottoja kuvailtiin MTV Uutiset Livelle.

”Ei voida sataprosenttisesti suojautua kaikilta riskeiltä”

Poliisia avusti tilanteen hallinnassa myös tartuntatautilääkäri, jonka panosta MTV Uutiset Livelle kuvailtiin arvokkaaksi. Lääkäri arvioi tilaisuutta ja sitä, ollaanko jossain liian tiiviisti. Poliisi käytti tilanteessa suojakeinoja, jotta henkilökunta ei altistuisi väkijoukossa mahdollisesti olevalle koronavirukselle.

– Poliisin työhön kuuluu se, että aina ei voida sataprosenttisesti suojautua kaikilta riskeiltä, ylikomisario Stephan Sundqvist kommentoi.

Helsingin mielenosoituksista tehty rikosilmoitus

Viime lauantaina Helsingissä järjestettiin koronarajoituksia vastustavia mielenosoituksia, joihin osallistui poliisin arvion mukaan noin 400 ihmistä. Helsingin mielenosoituksista tehtiin rikosilmoitus sunnuntaina. Poliisi tutkii, kuka on syyllistynyt rikoksiin eli rikkonut kokoontumisrajoituksia.

MTV Uutiset Liven haastattelema ylikomisario Stephan Sundqvist kommentoi, että vielä on liian varhaista sanoa, onko Turun mielenosoitusten järjestämisessä tapahtunut minkäänlaista rikosta.

– Tämän hetken arvio on, ettei tällä hetkellä olisi mitään rikoksia järjestäjän taholta. Sundqvist arvioi.

Hän kuitenkin täsmentää, että tämä ei ole tilanne kahden kiinniotetun mielenosoittajan osalta.

Lue myös:

    Uusimmat