Helsingissä lauantaina järjestetyistä mielenosoituksista aloitetaan esitutkinta – järjestäjiä epäillään kokoontumisrikkomuksesta

Satoja kokoontunut vastustamaan koronarajoituksia Helsinkiin – toimittaja raportoi paikan päältä 3:24
Katso toimittajamme raportti paikan päältä lauantailta.

Helsingissä lauantaina järjestetyistä mielenosoituksista aloitetaan esitutkinta, poliisi kertoi maanantaina. Mielenosoitusten järjestäjiä epäillään kokoontumisrikkomuksesta. Siitä rangaistus on sakko.

Helsingin keskustassa lauantaina järjestettyihin, koronarajoituksia vastustaneisiin mielenosoituksiin osallistui kaikkiaan noin 400 ihmistä. Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty.

Komisario Jarmo Heinonen kertoo, että poliisille oli tehty etukäteen yhteensä 46 ilmoitusta enintään kuuden ihmisen mielenosoituksista.

–  Tilanteessa väkijoukko alkoi käyttäytyä yhtenä ainoana mielenosoituksena, eivätkä mielenosoitusten järjestäjät toteuttaneet velvollisuuttaan järjestää joukko niiksi mielenosoituksiksi, jotka meille oli ilmoitettu, Heinonen sanoo.

Järjestäjän pitää olla tavoitettavissa

Poliisi oli laskenut, että Kansalaistorille oli turvavälit huomioiden mahdollista sijoittaa 15 mielenosoitusta. Heinosen mukaan poliisi pyrki ottamaan yhteyttä loppujen mielenosoitusten järjestäjiin neuvotellakseen mielenosoituksille toisen paikan.

–  Osa heistä saatiin kiinni, mutta oli myös ilmoittajia, jotka eivät vastanneet meidän yhteydenottoihimme.

Heinosen mukaan vaikuttaa siltä, että mielenosoittajat olivat "enemmän tai vähemmän" samaa porukkaa ja että toimintaa oli organisoitu sosiaalisessa mediassa. Poliisin tietoon on myös tullut, että sosiaalisen median keskusteluryhmissä oli ohjeistettu, ettei poliisin yhteydenottoihin kannata vastata, Heinonen sanoo.

–  Oli esitetty kommentteja, että jos teette mielenosoitusilmoituksen ja poliisi ottaa yhteyttä, ei kannata vastata, koska siitä ei seuraa kuin harmia. Kuitenkin kokoontumislain mukaan järjestäjän tai hänen nimeämänsä henkilön pitäisi olla poliisin tavoitettavissa, jotta voidaan sopia mielenosoitukseen liittyvistä järjestelyistä.

Poliisin tietojen mukaan merkittävä osa mielenosoittajista myös saapui mielenosoitukseen Helsingin ulkopuolelta yhteiskuljetuksilla.

"Mahdolliset altistumiset olivat jo tapahtuneet"

Poliisin mukaan mielenosoituksen keskeyttäminen ei olisi ollut järkevää, koska mahdolliset altistumiset olivat jo tapahtuneet. Heinosen mukaan kyseisessä tapauksessa väkijoukko saatiin hajautumaan antamalla mielenosoituksen edetä loppuun.

Heinonen korostaa, että lain mukaan poliisilla ei ollut mitään syytä olla hyväksymättä mielenosoituksista etukäteen tehtyjä ilmoituksia.

–  Joku saattaa ajatella, että näin pyritään kiertämään näitä mielenosoitusrajoituksia. Sen arvioiminen ei kuitenkaan ole lähtökohtaisesti poliisin asia. Lain mukaan meillä ei ole mitään syytä miksi emme hyväksyisi useamman ihmisen ilmoittamia mielenosoituksia, vaikka aihe on sama, Heinonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat