Turun hovioikeuden on määrä antaa tänään tuomio vuosikymmeniä kateissa olleen lakimiehen jutussa – käräjillä "mainosmies" tuomittiin elinkautiseen murhasta

Tuomio tuli: Mainosmies murhasi Ilpo Härmäläisen, jonka ruumis oli kateissa liki 30 vuotta 11:13
"Mainosmies" tuomittiin vuonna 2022 elinkautiseen murhasta

Turun hovioikeuden on määrä antaa tänään tuomio liki 30 vuotta kateissa olleen turkulaisen lakimiehen jutussa. Hovioikeus aloitti jutun käsittelyn vuoden alussa.

Käräjäoikeus tuomitsi viime vuonna Lasse Erik Lehdon, 69, elinkautiseen vankeuteen lakimiehen murhasta. Hän vaatii hovioikeudessa murhasyytteen hylkäämistä.

33-vuotias lakimies katosi Turussa 3. elokuuta vuonna 1994. Käräjäoikeuden tuomion mukaan lakimies nousi katoamispäivänään puolenpäivän jälkeen Lehdon kyytiin. Sitten Lehto vei uhrin purjeveneelleen, ampui tämän ja upotti ruumiin mereen, tuomiossa sanottiin.

Väitetyillä tapahtumilla ei ole silminnäkijöitä. Merestä uhrin luota löydettiin luodin osia, mutta ne olivat niin huonokuntoisia, ettei niitä pystytty yhdistämään Lehdon tapahtuma-aikana omistamaan aseeseen.

Lehdon puolustuksen mukaan käräjäoikeuden tuomio perustui oikeuden johtopäätöksiin ja päätelmiin, joita oikeus teki, vaikka faktoja henkirikoksesta ei tiedetä edelleenkään.

–  Ei ole selvinnyt, millä aseella (uhri) surmattiin, missä järjestyksessä luodit ammuttiin, mikä oli surmaamisen ajankohta tai paikka. Ongelmana on, ettei näistä ole faktatietoa, asianajaja Heikki Uotila sanoi hovioikeudessa.

Ruumis löytyi viime vuonna

Lakimiehen katoaminen oli selvittämättä, kunnes poliisi otti sen uudestaan aktiiviseen tutkintaan vuonna 2021. Lehto otettiin kiinni saman vuoden elokuussa.

Murhasyytteen käsittely alkoi Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa joulukuussa 2021, jolloin lakimiehen ruumista ei ollut vielä löydetty. Viime vuoden maaliskuussa juttu sai dramaattisen käänteen, kun poliisi kertoi löytäneensä ruumiin merenpohjasta Turun Airiston alueelta.

Lehto toimi lakimiehen katoamisen aikaan mainostoimistoyrittäjänä ja tunsi hänet. Käräjäoikeuden mukaan Lehdon motiivina oli, että hän pelkäsi lakimiehen kertovan poliisille laskutusjärjestelystä, jonka hän oli kehittänyt pelastaakseen talousvaikeuksiin ajautuneen mainostoimistonsa. Käräjäoikeus katsoi, että henkirikos oli erittäin tarkkaan suunniteltu ja harkittu.

Puolustus: Lehdolla ei motiivia

Puolustus sanoo, ettei Lehdolla ollut mitään motiivia surmata uhria ja että hän oli väitettyyn tekoaikaan asiakastapaamisessa Raisiossa. Puolustuksen mukaan Lehto ei tavannut lakimiestä ollenkaan katoamispäivänä.

Puolustus kyseenalaistaa myös syyttäjän näyttönä olevat telepaikannustiedot. Syyttäjän mukaan ne osoittavat, ettei Lehdon kertoma Raisiossa käymisestä voi pitää paikkaansa. Puolustus taasen katsoo, että näin ei ole.

Puolustuksen mukaan sen esittämä vaihtoehtoinen tapahtumienkulku on olennaisilta osiltaan mahdollinen ja siinä määrin todennäköinen, ettei sen olemassaoloa voida riittävällä varmuudella poissulkea, joten murhasyyte tulee hylätä.

Lue myös:

    Uusimmat