Mainos

Turkulaispäiväkodissa otettiin käyttöön erikoinen vaatesääntö: "Aika absurdia kaiken kaikkiaan"

Turkulaispäiväkodissa pyritään estämään lasten eriarvoistuminen yhdenmukaistamalla vaatetusta.

Turussa sijaitsevassa päiväkodissa pyritään noudattamaaan yhdenvertaisuuden periaatteita. Tuoreen kevätkirjeen uusi ohjeistus saattaa kuitenkin herättää hämmennystä.

"Vaatetusasiassa on myös todettu yhdessä vanhempien kanssa, että kaikenlaiset printti-/kuvapaidat yms. vaatetus eriarvoistaa lapsia päiväkodissa, koska kaikilla ei ole mahdollisuutta tai halua hankkia lapselleen viimeisimpiä mediahahmoja esitteleviä tuotteita. Voimakkaat kuvat myös vievät ikävästi huomion pois itse lapsesta kohtaamistilanteissa ja hankaloittavat aamutoimia."

"Aika absurdia kaiken kaikkiaan"

Kaikki eivät pidä printtipaitojen kieltämistä järkevänä. Tätä mieltä on ainakin eräs äiti, jonka lapset käyvät kyseistä päiväkotia.

– Olen muuten tykännyt päiväkodin sukupuolineutraalista ilmapiiristä ja henkilökunnasta, ja muutenkin kaikin puolin toiminnasta ja tavoitteista yhdenvertaisuuden suhteen, mutta omasta mielestäni tälläinen ohjeistus on aika absurdia kaikenkaikkiaan, äiti kertoo MTV Lifestylelle.

Äidin mukaan vaikuttaa siltä, että päiväkodissa halutaan etsimällä etsiä syrjintää.

– Itse en ole ainakaan ikinä kohdannut tilannetta, jossa kuvalliset paidat aiheuttaisivat lasten välille muuta kun ihailua hienosta kuvasta, tai keskustelua siitä, että toinen tykkää myös paidassa esiintyvässä asiasta. Näkisin, että tälläisten pienten aasinsiltojen kautta lasten on helppo löytää yhteinen sävel ja ujompikin lapsi saattaa innostua höpöttämään mieluisasta aiheesta.

"Lapseni saavat valita, mitä pukevat päälleen"

Äitiä on ihmetyttänyt myös ohjeistuksen muotoilu.

– Itselläni lähinnä otti silmään tuo "kaikilla ei ole mahdollisuutta tai halua hankkia lapselleen..." Kuulostaa vähän siltä, että vanhemmat eivät halua tai tykkää itse näistä "viimeisimmistä mediahahmo-printtipaidoista" ja kun lapset näkevät niitä muilla, niin kinuavat itselleen? En tiedä, onko asian laita näin, mutta joka tapauksessa todella kummallinen ja huonosti perusteltu ohjeistus, hän toteaa.

Äiti ei tiedä, miten muut vanhemmat ovat reagoineet ohjeistukseen, mutta päättelee ohjeistuksesta, että osa heistä ainakin puoltaa asiaa.

– Myönnän, että en itsekään tykkää kaikista printtihirvityksistä, mutta lapseni tykkäävät ja saavat itse valita, mitä pukevat päälleen, kunhan on ehjää, puhdasta ja säänmukaista!

"Vähän kohtuutonta"

Vaikeuksia tuottaa äidin mukaan myös se, että yhtäkkiä lapsille joutuukin selittämään, ettei edellisenä päivänä kelvanneita vaatteita saakaan enää pukea päälleen tarhaan lähtiessä.

– On kyllä vähän kohtuutonta mielestäni. Kyllä lasten pitäisi saada pukeutua, miten haluavat, kohtuuden rajoissa, vaikka siitä joku mielensä pahottaisikin. Tulee karu maailma vastaan vanhempana, kun jossain vaiheessa huomaa, että aina ei voi saada samaa kuin muilla. Kiusaamista keksitään mistä tahansa, eikä sitä saada loppumaan vain kieltämällä kaikki.

"Aiheuttaa lasten kesken mielipahaa"

Ohjeistuksen taustalla on päiväkodin edustajan mukaan se, että päiväkodilla laadittiin lakisääteinen yhdenvertaisuussuunnitelma esiopetussuunnitelman liitteeksi, jolloin vanhemmat saivat anonyymisti lähettää kirjallisia ehdotuksia huomioonotettavista asioista opettajakunnalle.

– Nämä asiat kirjasimme yhdenvertaisuussuunnitelmaan ja tämä oli yksi niistä. Yhdenvertaisuussuunnitelman asiat ovat ohjeellisia ja tietoisuuteen nostettavia näkökulmia, joiden toteuttamiseen voidaan pikku hiljaa kiinnittää huomiota tarpeeen mukaan. Suunnitelma ei sisällä käskyjä eikä kieltoja. Vanhemmat olivat kokeneet hankalaksi lasten pukeutumistilanteet muun muassa aamuisin, vaatteita valitaan pitkään ynnä muuta sellaista. Uusia asuja vertaillaan  päiväkodissa ja tämä aiheuttaa lasten kesken mielipahaa. Tästä on kyse, päiväkodista kerrotaan MTV Lifestylelle.

Lisäys 7.4. klo 15.23.: Lisätty päiväkodin edustajan kommentit.

***

16:48

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.