Turkulaisen lääkeprojektin uskotaan tarjoavan apua koronaviruksen aiheuttamaan keuhkotautiin – adressin lääkkeen puolesta allekirjoittanut jo yli 1 700

Koronavirusrokotteen kehittämisestä käydään maratonkilpailua – USA:ssa aloitettu jo ensimmäiset ihmiskokeet 8:32
Koronavirusrokotteen kehittämisestä käydään nyt kilpailua.

Adressi luovutetaan lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle perjantaina.

MTV uutisoi sunnuntaina turkulaisen Faron Pharmaceuticals -lääkeyhtiön kehittämästä Traumakine-projektista, josta voi olla apua koronaviruksen aiheuttamaan keuhkotautiin.

Faron Pharmaceuticals Oy:n toimitusjohtaja Markku Jalkanen kertoi, että Traumakinella on tarkoitus estää tai rajoittaa äkillisen hengitysvajausoireyhtymän (acute respiratory distress syndrome, ARDS) syntymistä tai etenemistä palauttamalla hiussuonten eheys.

Valmiin lääkkeen saanti markkinoille edellyttää kliinisten tutkimusten kautta viranomaishyväksyntää eikä sitä ei ole saatavissa ennen lisätutkimuksia. Jalkanen arvioi, että myyntiluvan saantiin menee 2-3 vuotta. Teoriassa Traumakine voidaan ottaa käyttöön myös nopeutetulla aikataululla, mutta siihen tarvitaan Suomen lääkeviranomaisen Fimean lupa.

Adressi verkossa

Verkossa on viime torstaista lähtien kiertänyt adressi Traumakinen käyttöönoton puolesta. Adressi oli saanut tiistai-iltapäivään mennessä yli 1 700 allekirjoitusta. Viikonloppuna adressi on kerännyt yli 400 allekirjoitusta päivässä. Ylivoimaisesti eniten adressin allekirjoittajia on Helsingin ja Turun alueella.

Adressi on tarkoitus luovuttaa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle tämän viikon perjantaina.

”Vaadimme, että Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea antaa mahdollisimman pian luvan käyttää lääkettä heidän hoitamiseen, jotka haluavat Traumakine-lääkettä tehohoitoonsa saada. Lääkettä on jo valmistettuna ja varastoituna Suomessa määrä, joka riittää hoitoihin kattavasti. Tällä lääkkeellä on olemassa mahdollisuus pelastaa Suomessa satoja, ellei tuhansia ihmishenkiä”, adressissa lukee.

Adressin alullepanija on 43-vuotias perheenisä Helsingistä, Aarne Koutaniemi. Hänellä ei ole kytköksiä Faron Pharmaceuticals -lääkeyhtiöön. 

Koutaniemen mukaan tuntuu hullulta, että Suomesta löytyy varastoituna tällaista lääkettä, eikä sitä voi käyttää hoitoon, jos potilaat ovat kuolemaisillaan.

– Adressilla on pyrkimys painottaa Fimealle lääkkeen käytön luvan saamisen kiireellisyyttä. Myyntilupaan adressi ei ota kantaa, Koutaniemi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat