Euralainen Marjut ikuisti peltoaukiolla upean luonnonilmiön – Pekka Pouta kertoo, mistä on kyse: "Trombit eivät ole pois suljettuja"

Euralainen Marjut Niemi oli sunnuntaina viemässä lastaan hoitoon mummolaan, kun erikoinen luonnonilmiö yllätti heidät läheisellä peltoaukiolla.

Niemi näki autosta peltoaukiolla valtavan tomupyörteen, jonka halkaisija oli hänen mukaansa ollut ainakin neljä metriä. Nainen oli poistunut autosta kuvaamaan erikoista näkyä.

– Se näytti isolta tomuvanalta. Vaikka videokaan ei ole laadultaan paras, niin siinä näkyy selvästi vielä sellainen sisäpyörre: ulkopuolella lentää tomua ja siinä näkyy erilainen pyörre siellä tomun sisällä, Niemi kuvailee.

Nainen kertoo asuneensa samalla paikalla yhdeksän vuotta. Suurin piirtein samassa kohtaa on aiemminkin havaittu vastaava pyörre.

– Ei ole näin isoa ollut ennen. Se viimeisin iso, olisikohan siitä kolme vuotta aikaa, oli suurin piirtein samalla alueella eli peltoaukiolla.

Lopulta tomupilvi oli Niemen mukaan ohentunut ja kadonnut, kun maaperä pellolla oli muuttunut, eikä pyörre saanut imettyä siitä enää tarpeeksi ainesta.

Mistä ilmiössä on kyse?

Niemellä ei ole havaintoakaan, mistä erikoisessa luonnonilmiössä on kyse.

– Luulisi, että kuumaan ilmaan se jotenkin liittyy, koska täällä oli kuitenkin 24 astetta ja todella hiostava ilma, hän pohtii.

MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta kertoo videon katsottuaan, että kyseessä on pölypyörre, jos sen yläpuolella ei näy pilveä. 

Jos pyörteen yläpuolella olisi ukkospilvi, kyseessä olisi todennäköisesti trombi.

– Lähipäivinä trombien esiintymisen mahdollisuus Etelä- ja Sisä-Suomessa ei ole lainkaan pois suljettu lähestyvien ukkosten takia, Pouta lisää.

Lue myös:

    Uusimmat