Turkin presidentti uhannut karkottaa Suomen ja yhdeksän muun maan suurlähettiläät

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkasi torstaina turkkilaismedian mukaan karkottaa maasta Suomen ja yhdeksän muun maan suurlähettiläät.

Syynä on maiden maanantaina yhdessä julkaisema kannanotto, jossa vaaditaan tunnetun ihmisoikeusaktivistin Osman Kavalan vapauttamista. Suurlähettiläät kutsuttiin maanantaina jo puhutteluun.

Suomen lisäksi joukossa ovat muun muassa Yhdysvaltain, Saksan, Ruotsin, Kanadan ja Norjan suurlähettiläät.

Kavala on ollut vankilassa ilman tuomiota vuodesta 2017 lähtien. Lausunnossaan suurlähettiläät vaativat oikeudenmukaista ja nopeaa ratkaisua Kavalan jatkuvasti viivästyviin oikeudenkäynteihin. Tämä "heittää varjon" Turkin ylle, lausunnossa sanottiin.

Suomen ja Turkin diplomaattisuhteet ovat olleet hyvät, joten karkotus olisi poikkeuksellista maiden välisissä suhteissa.

"Hallitus haluaa pitää yllä kuvitelmaa ulkomaisesta salaliitosta"

Turkin median mukaan Erdogan on sanonut maan ulkoministerille, että Turkilla ei ole "varaa majoittaa heitä maassamme". Tiedossa ei ole, miten tosissaan Erdogan uhkauksensa kanssa on.

Erdogan kommentoi suurlähettiläiden tapausta ennen ensi viikon G20-maiden huippukokousta Roomassa, missä hän on toivonut tapaavansa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin. Presidenttien välit ovat olleet viileät toisin kuin Erdoganin ja Bidenin edeltäjän Donald Trumpin välit.

Puhuessaan uutistoimisto AFP:lle viime viikolla vankisellistään Kavala sanoi, että tunsi olevansa väline Erdoganin yrityksissä esittää kotimainen oppositio ulkomaisena salajuonena.

– Luulen, että todellinen syy jatkuvalle vangitsemiselleni on se, että hallituksella on tarve pitää hengissä kuvitelmaa, jonka mukaan (vuoden 2013) Gezin mielenosoitukset olisivat ulkomaisen salaliiton tulosta, Kavala sanoi.

Kavala vapautettiin helmikuussa 2020 syytteistä, jotka liittyivät Istanbulin Gezi-puiston mielenosoituksiin vuonna 2013. Hänet otettiin kuitenkin uudelleen kiinni, koska hänellä väitettiin olleen yhteyksiä vuoden 2016 sotilasvallankaappauksen yritykseen

.Kavala on kiistänyt syytteet. Hänen seuraava kuulemisensa tuomioistuimessa on määrä pitää 26. marraskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja