Mainos

Turkki vaatii EU:lta sympatiaa – äänestys jäsenyysprosessin jäädytyksestä "historian epäreiluin"

Turkin Eurooppa-ministeri Ömer Celik vaatii EU:lta sympatiaa maalleen, joka on joutunut voimistuvan arvostelun kohteeksi kesän vallankaappausyrityksen jälkeen. 

EU:n parlamentti vaati viime viikolla Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen keskeyttämistä, kunnes kohtuuttomat sortotoimet lopetetaan. Turkin johto on pidättänyt kymmeniä tuhansia ihmisiä vallankaappausyrityksen jälkeen, mikä on herättänyt EU:ssa vahvaa huolta maan oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien tilasta. 

Brysselissä tiistaina vieraillut ministeri Celik luonnehti EU-parlamentin kantaa "historian epäoikeudenmukaisimmaksi päätöslauselmaksi". 

– Jos neuvottelut (Turkin EU-jäsenyydestä) olisivat objektiiviset ja reilut, ei olisi mitään syytä sille, miksi Turkista ei voisi tulla tänään täysi jäsen, hän sanoi. 

EU:ssa vallitseva näkemys on, että Turkin EU-jäsenyys ei ole nyt eikä lähitulevaisuudessa millään tapaa realistinen skenaario. Turkin sitoutuminen EU-lähentymiseen on vahvasti kyseenalaistettu maan johdon itsevaltaisten pyrkimysten takia.  

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi tiistaina, että Turkki ei ole luopunut pyrkimyksestään tulla EU-jäseneksi. 

– Mutta kenenkään ei pitäisi unohtaa, että Turkilla on aina paljon muitakin vaihtoehtoja, hän sanoi Istanbulissa. 

Aiemmin Erdogan on vihjannut, että Turkin voisi olla kannattavampaa tavoitella strategista kumppanuutta Kiinan ja Venäjän kanssa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.