Turkki vaati Ruotsia ja Suomea luovuttamaan terroriepäiltyjä – Pekka Haavisto MTV Uutisille: Kyse ei tuoreista vaatimuksista, vaan ehkä Timo Soinille annetusta listasta

Turkkilaismedia: Suomi ja Ruotsi kieltäytyivät palauttamasta aktivisteja Turkkiin – ulkoministeri Haavisto kertoo, mistä on kyse 2:22
Turkkilaismedia: Suomi ja Ruotsi kieltäytyivät palauttamasta aktivisteja Turkkiin – ulkoministeri Haavisto kertoo, mistä on kyse

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo MTV Uutisille, että (vihr.) Suomi ei ole saanut Turkilta ainakaan tuoretta vaatimuslistaa henkilöistä, jotka tulisi luovuttaa.

Turkki sanoi tänään vaatineensa Ruotsia ja Suomea luovuttamaan 33 henkilöä Turkkiin epäiltynä yhteyksistä terrorismiin.

Haaviston mukaan kyse saattaa olla jo vuosia vanhasta listasta.

– Tätä on tämän päivän aikana selvitelty. Saattaa olla, että kysymyksessä on viittaus listaan, joka on vuonna 2017 ministeri (Timo) Soinille Turkin-vierailullaan annettu. Siinä on ollut henkilöitä, joita vastaan Turkilla on ollut huomauttamista, Haavisto kertoo MTV Uutisille.

– Meillä suojelupoliisi seuraa terrorismia eli asia on Suomessa hallinnassa. Tilanne meillä täällä on täysin turvallinen.

Haavisto sanoo, ettei tarkkaan tiedä, keitä listalla olevat henkilöt ovat.

Turkin mukaan henkilöillä on yhteyksiä joko kurdien työväenpuolue PKK:hon tai presidentti Recep Tayip Erdogania vastustavaan Fetullah Gûleniin.

– He ovat henkilöitä, joita Turkki on epäillyt esimerkiksi opposition tukemisesta, Haavisto sanoo.

Haavisto korostaa, että Suomessa asiaa käsiteltäisiin Suomen lakien mukaisesti, jos tällainen vaatimuslista tulisi.

– Terrorismiepäilyt ovat sellaisia, joita suojelupoliisi seuraa ja katsoo, ovatko henkilöt syyllistyneet mihinkään rikolliseen toimintaan. Normaalisti poliisitutkinnan ja oikeuslaitoksen kautta tällaiset asiat menevät.

– Ei ole mitään oikotietä, että henkilöitä palautettaisiin jonnekin ilman asianomaista oikeusprosessia.

Turkki on antanut kommentteja Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä sekä puolesta tai vastaan. Asiaa käsiteltiin esimerkiksi Nato-ulkoministerien kokouksessa viikonloppuna. 

Juttua muokattu kello 20.26: Poistettu jutusta ruotsalaisen tietotoimiston TT:n uutisointi siitä, että Haavisto olisi matkustamassa Turkkiin lähiaikoina Ruotsin ulkoministerin kanssa. Haaviston esikunnan mukaan tieto ei pidä paikkaansa.

Lue myös:

    Uusimmat