Turkki tasapainottelee lännen ja Venäjän välillä – tutkijan mukaan huomiset neuvottelut vasta alkusoittoa

Venäjä ja Ukraina neuvottelevat Turkissa – mitä neuvotteluilta voi odottaa? 3:25
Turkki on päässyt kansainväliseen valokeilaan, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta MTV Uutisten haastattelussa.

Turkilla on erikoiset suhteet niin Venäjään kuin länsimaihinkin. Toisaalta Turkki aseistaa Ukrainaa ja toisaalta Turkki antaa venäläisten ökyjahtien rantautua maaperälleen.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Ukrainan ja Venäjän on tarkoitus neuvotella huomenna Turkin Istanbulissa, Turkin presidentinkanslia vahvisti uutiskanava CNN:lle tänään.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta ei odota mullistavia käänteitä tulevilta neuvotteluilta. Tämä on hänestä vasta alkusoittoa.

– Jossain vaiheessa sodat loppuvat siihen, että neuvotellaan. Sitä tässä pohjustetaan.

Turkin päänsärky

Alaranta sanoo, että Ukrainan sota tuli Turkille aikamoisena päänsärkynä, niinpä Turkki haluaa toimia nyt aktiivisena rauhanvälittäjänä.

– Turkki on alueellinen toimija Mustallamerellä ja sillä on erinomaiset suhteet sekä Ukrainaan että Venäjään. Turkki haluaa esittää nyt, että se on tärkeä kansainvälinen toimija.

Heti Ukrainan sodan alettua Ukraina ilmoitti, ettei se voi katkaista suhteitaan sen enempää Ukrainaan kuin Venäjäänkään.

Alarannan mukaan Turkki tasapainoilee molempien osapuolten välillä: toisaalta aseistaa Ukrainaa droneilla ja toisaalta mahdollistaa venäläisten ökyjahtien oleilun Turkin vesillä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi, että on valmis puhumaan Venäjän presidentti Vladimir Putinille. 

Zelenskyi valmis puhumaan Putinille:"Kolmas maailmansota on edessä, jos neuvotteluja ei saada aikaan" 0:24
Kolmas maailman sota on edessä, jos neuvotteluja ei saada aikaan, Zelenskyi sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat