Turkki ja Yhdysvallat vaativat Idlibin kriisin pysäyttämistä – alueen humanitaarinen tilanne mahdollisesti jopa koko Syyrian sisällissodan historian pahin

Luoteis-Syyriassa yli puoli miljoonaa on paennut kiihtyneitä taisteluita 2:09
MTV Uutiset aiemmin: Luoteis-Syyriassa yli puoli miljoonaa on paennut kiihtyneitä taisteluita.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ovat keskustelleet Pohjois-Syyriassa sijaitsevan Idlibin maakunnan kriisin lopettamisesta, kertoo Turkin presidentinkanslia.

Presidentit myös tuomitsivat Syyrian hallinnon iskut alueella. Syyria on Venäjän tuella hyökännyt kiivaasti Idlibiä, viimeistä kapinallisten hallussa olevaa merkittävää aluetta, vastaan.

Presidentti Erdogan uhkasi myös hyökätä Syyriaa vastaan, mikäli Syyrian hallinnon joukot eivät vetäydy asemistaan ennen helmikuun loppua Sotshissa sovitun sopimuksen mukaisesti. 14 turkkilaista kuoli Idlibissä aiemmin tässä kuussa Syyrian hallinnon pommituksissa.

– Teemme työn itse, hän sanoi Istanbulissa pitämässään puheessa.

Syyrian hallintoa tukeva Venäjä taas syytti Turkkia siitä, että se ei ole ole onnistunut poistamaan terroristeja alueelta.

Venäjä ja Syyria ovat leimanneet koko Syyrian opposition sodan alusta asti terroristeiksi. Idlibissä toimii myös ääri-islamistisia ryhmiä, mutta alueella on asunut myös paljon siviilejä ja Syyrian sotaa paenneita sisäisiä pakolaisia.

Turkki on kritisoinut Venäjää tuesta Syyrian hallinnolle. Samaan aikaan maa on pyrkinyt estämään maiden välien kiristymisen Syyrian tilanteen vuoksi. Venäjä ja Turkki ovat lähentyneet viime vuosina samaan aikaan kun maiden välit länsimaiden kanssa ovat kiristyneet.

Jo yli 800 000 ihmistä paennut alueelta parin kuukauden aikana

Idlibin hyökkäys on luonut erittäin vaikean humanitaarisen tilanteen jo valmiiksi sisällissodan runtelemaan maahan.

YK:n mukaan Idlibin seudulla yli 830 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa viimeisen parin kuukauden aikana taisteluiden vuoksi. Sen mukaan käynnissä on yksi Syyrian sodan pahimmista kriiseistä.

Tutkimusjärjestö International Crisis Group on arvioinut, että Idlibissä voi olla jopa edessä yhdeksänvuotisen sisällissodan tähän asti pahin humanitaarinen kriisi.

Ihmiset ovat pyrkineet turvaan Turkin rajan tuntumaan, mutta Turkki on sulkenut rajansa. Maassa on jo lähes 4 miljoonaa pakolaista, ja asenteet pakolaisia kohtaan ovat kiristyneet viime kuukausina.

Tällä hetkellä monilta siviileiltä puuttuu siis paikka, jonne he voisivat paeta turvaan taisteluita.

Presidentti Erdoganin mukaan Turkki on luomassa turva-aluetta Idlibistä pakeneville ihmisille, mutta epäselvää on, minne alue perustetaan.

Lue myös:

    Uusimmat