YK:n turvallisuusneuvosto aikoi ottaa kantaa Syyrian väkivaltaisuuksiin, mutta Venäjä vastusti

Luoteis-Syyriassa yli puoli miljoonaa on paennut kiihtyneitä taisteluita 2:09
Sadat tuhannet ovat paenneet taisteluja Luoteis-Syyriassa.

Venäjä vastusti keskiviikkona YK:n turvallisuusneuvoston suunnitelmaa julkistaa kannanotto, joka olisi kehottanut tulitaukoon Luoteis-Syyriassa, kertovat diplomaatit.

Ranskan YK-suurlähettiläs Nicolas de Riviere kertoi toimittajille, että he yrittivät kovasti saada aikaiseksi kannanoton, joka olisi vaatinut vihamielisyyksien lopettamista ja humanitaarisen avun saamista Idlibiin.

–  Käytännössä Venäjä sanoi ei, mikä oli hyvin kivuliasta, hän kertoi.

De Rivieren belgialaiskollega Marc Pecsteen de Buytswerve vahvisti ranskalaisdiplomaatin puheet.

–  Kannanottoa ei ole (…) se ei ollut mahdollista, neuvoston tämänhetkinen puheenjohtaja de Buytswerve sanoi.

Erään diplomaatin mukaan Venäjä oli kesken kokouksen kritisoinut vihaisesti länsimaita siitä, etteivät ne ymmärrä Venäjän asemaa. Samaisen diplomaatin mukaan "neuvosto on täysin halvaantunut".

Diplomaattien mukaan Venäjä sai Kiinalta tukea vastustaessaan kannanottoa.

"Välitön vaara lisäkärjistymiselle"

YK:n edustaja Syyriassa varoitti aiemmin keskiviikkona, että väkivaltaisuudet maassa ovat vaarassa lisääntyä entisestään.

–  En voi raportoida mitään edistystä nykyisten väkivaltaisuuksien päättämiselle maan luoteisosissa tai poliittisen prosessin jatkumiselle, Geir Pedersen kertoi YK:n turvallisuusneuvostolle.

Hän kertoi turvallisuusneuvostolle, että Venäjän ja Turkin delegaatiot ovat käyneet keskusteluja intensiivisesti viime päivien aikana. Hänen mukaansa yhteisymmärrystä ei ole kuitenkaan syntynyt.

–  Päinvastoin, julkiset lausunnot erinäisiltä syyrialaisilta ja kansainvälisiltä tahoilta antavat ymmärtää, että on olemassa välitön vaara lisäkärjistymiselle, hän kertoi.

Turkki ja Venäjä napit vastakkain

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kertoi keskiviikkona, että Turkki on tarvittaessa valmis hyökkäämään Pohjois-Syyrian Idlibiin lähiaikoina. Erdoganin mukaan Turkki käynnistää sotilasoperaation kuun loppuun mennessä, jolleivät Syyrian hallinnon joukot vetäydy Sotshissa pidetyissä neuvotteluissa sovitun mukaisesti.

14 turkkilaista kuoli Idlibissä aiemmin tässä kuussa Syyrian hallinnon pommituksissa.

–  Teemme lähtölaskentaa ja annamme nyt viimeisiä varoituksia, Erdogan kertoi pitämässään puheessa.

Viimeinen kapinallisten merkittävä alue

Idlib on Syyrian kapinallisten hallussa oleva viimeinen merkittävä alue, jonne Syyrian hallinto on hyökännyt liittolaisensa Venäjän tukemana jälleen viime kuukausina voimakkaasti.

Turkki on viime vuosina lähentynyt Venäjän kanssa molempien maiden etäännyttyä länsimaista, mutta Syyrian sodassa ne ovat tukeneet eri osapuolia. Turkki on tukenut Syyrian kapinallisryhmiä, Venäjä taas tukenut Syyrian hallintoa.

Mahdollinen hyökkäys voisi jälleen kiristää Venäjän ja Turkin välejä, joissa nähtiin viimeksi kriisi vuonna 2015, kun Turkki ampui alas venäläisen sotilaskoneen Turkin ja Syyrian rajalla.

Venäjä varoittikin heti Turkkia olemaan hyökkäämättä Syyrian hallinnon joukkoja vastaan.

Siviilien tilanne alueella erittäin vaikea

Turkin ja sen aiemman vahvan liittolaisen Yhdysvaltojen välit ovat taas olleet kireät jo jonkin aikaa johtuen muun muassa Turkin hyökkäyksestä Pohjois-Syyrian kurdialueille viime syksynä.

Viikonloppuna Turkki kertoi, että Yhdysvallat ja Turkki ovat kuitenkin keskustelleet Idlibin kriisin lopettamisesta. Yhdysvallat ja Turkki tuomitsivat yhdessä Syyrian hallinnon iskut alueella.

Idlibin viimeaikaiset taistelut ovat luoneet erittäin vaikean humanitaarisen tilanteen sisällissodan jo valmiiksi runtelemaan maahan.

YK:n mukaan Idlibin seudulla lähes miljoona ihmistä on joutunut jättämään kotinsa viimeisen parin kuukauden aikana taisteluiden vuoksi. Arviot kotinsa jättäneistä liikkuvat 800 000:n ja 900 000:n välillä. YK:n mukaan käynnissä on yksi Syyrian sodan pahimmista kriiseistä.

Tutkimusjärjestö International Crisis Group on arvioinut, että Idlibissä voi olla jopa edessä yhdeksänvuotisen sisällissodan tähän asti pahin humanitaarinen kriisi.

Ihmiset ovat pyrkineet turvaan Turkin rajan tuntumaan, mutta Turkki ei ole enää ollut halukas vastaanottamaan uusia pakolaisia. Maassa on jo lähes neljä miljoonaa pakolaista, ja asenteet pakolaisia kohtaan ovat koventuneet viime kuukausina.

Lue myös:

    Uusimmat