Turkki-asiantuntija: Nato-ratifiointi tuskin vaikeutuu suomalaisopiskelijoiden pidätyksen takia

3:36
Miksi liirojen repiminen on Turkissa sopimatonta ja miten poikkeuksellisesta tapauksesta on kyse? Katso aiheesta lisää artikkelin videolta.

Suomalaisten vaihto-opiskelijoiden kiinniotto Turkissa tuskin vaikuttaa mitenkään Nato-prosessin etenemiseen, asiantuntija uskoo.

Ankaran poliisilaitos kertoo Twitterissä ottaneensa kiinni kaksi suomalaista heidän somepostauksensa vuoksi, jossa revitään liiroja. Heidän on kerrottu olevan Erasmus-vaihdossa olleita Suomen kansalaisia, jotka ovat syntyneet Somaliassa.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta sanoo, että asialla tuskin on merkitystä Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin kannalta.

– En usko, että tämä millään tavalla vaikuttaa Suomen Nato-hakemukseen, vaan Turkin viranomaiset ottavat tämän yksittäisten ihmisten hölmöilynä.

Turkin lain mukaan rahan repimisestä voi saada vankeutta puolesta vuodesta kolmeen vuoteen asti, koska rahoissa on Turkin lipun ja kansallisen suvereniteetin symboleita.

Myös ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi asiaa lyhyesti Naton ulkoministerikokouksessa Romaniassa. Hän sai kuulla tapauksesta kesken kokouksen. Haavisto korosti, että näitä asioita ei yleisesti pystytä ratkaisemaan ministeritasolla.

– Näissä tilanteissa käännytään lähetystön puoleen. Lähetystö on tapauksesta tietoinen, ja tarvittaessa auttaa henkilöitä, mikäli kyse on oikeudellisesta prosessista, että he saavat asianajoapua ja käännösapua ja mitä tarvitsevatkaan.

Suomen ja Ruotsin Nato-prosessi on vielä kesken, sillä Unkari ja Turkki eivät vielä ole ratifioineet maiden jäsenyyttä. Turkki ei vielä toistaiseksi ole kertonut, milloin se aikoo ratifioida jäsenyydet. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja