Turkista tammikuussa Eurooppaan jo yli 50 000 turvapaikanhakijaa – yrittää lypsää EU:lta miljardeja

EU:n ja Turkin sopimus yhteistyöstä pakolaisvirran tyrehdyttämiseksi seisoo yhä horjuvilla puujaloilla. Saksalaisen Die Welt -lehden saamien tietojen mukaan Turkki vaatii nyt jo sovitun kolmen miljardin euron sijaan viittä miljardia euroa taloudellista tukea EU:lta pakolaistilanteen helpottamiseen.

EU:n ja Turkin välisissä neuvotteluissa sovittiin, että vastineeksi pakolaisleirien tilannetta kohentavasta taloudellisesta avusta Turkki valvoo paremmin omia rajojaan Eurooppaan kohdistuvien pakolaisvirtojen tyrehdyttämiseksi.

EU-diplomaattien mukaan Turkin edustajat ovat viimeisissä tapaamisissa vaatineet EU:lta merkittävästi suurempia korvauksia kuin EU:n ja Turkin välisissä neuvotteluissa sovittiin.

– Ankara haluaa nyt viisi miljardia euroja, mutta me olemme valmiit keskustelemaan vain tuosta jo sovitusta kolmesta miljardista, toteaa korkea-arvoinen EU-diplomaatti saksalaislehdelle.

EU on jo sopinut toimintasuunnitelmasta noin 2,2 miljoonan Turkissa olevan syyrialaispakolaisen avustamisesta noin kolmella miljardilla eurolla. Vastineeksi Turkki on luvannut parantaa valvontaa sen ja Kreikan välisellä rajalla pakolaisvirtojen tyrehdyttämiseksi.

Sovitusta kolmesta miljardista ei ole maksettu vielä yhtään suoritusta, sillä Italia ei ole toistaiseksi myöntynyt omaan osuuteensa maksuista.

Brysselin ja Ankaran välisiä neuvotteluja on hidastanut myös se, että Turkki haluaa enemmän määräysvaltaa miten kolmen miljardin euron avustussummaa käytetään.

– Turkin hallituksen näyttää olevan vaikea hyväksyä sitä, että EU:n miljardiapu pakolaisille maksetaan vain pienissä erissä ja EU:n viranomaisten tiukassa kontrollissa, toteaa diplomaattilähde Die Welt -lehdelle.

EU haluaa, että avustussumma käytetään konkreettisiin projekteihin, kuten koulujen rakentamiseen pakolaislasten tarpeisiin. EU haluaa myös kontrolloida sitä, että avustusraha käytetään täysimääräisesti pakolaisten hyväksi, eikä rahaa kanavoida rakennusliikkeitten kautta muihin tarkoituksiin ja käsiin.

Turkin toimet vähäisiä

EU:n ja Turkin saavuttamasta sopimuksesta huolimatta Turkki on toistaiseksi tehnyt vain vähäisiä toimenpiteitä EU-maihin suuntautuvan pakolaisvirran vähentämiseksi.

Turvapaikanhakijoiden hakeutuminen Kreikkaan ja Italiaan on jatkunut lähes yhtä voimakkaana kuin syksyllä.

YK:n pakolaisapujärjestö UNHCR raportoi, että tammikuussa Turkista EU-maihin, lähinnä Kreikkaan, matkasi yli 50 000 pakolaista talvesta ja vaarallisesta merimatkasta huolimatta. Vertailun vuoksi esimerkiksi viime heinäkuussa tulijoita Turkista Kreikkaan oli 55 000.

Kansainvälinen siirtolaisuusorganisaatio IOM laski, että tammikuussa Välimerellä oli päivittäin keskimäärin 2000 turvapaikanhakijaa matkalla Eurooppaan.

Tammikuussa IOM:n mukaan Kreikkaan tuli yhteensä 52 055 ja Italiaan 3473 pakolaista veneillä, lähinnä Turkista.

Toissayönä Egeianmerellä, aivan Turkin rannikolla kaatuneen veneen matkustajia etsitään yhä, kuolleita on löydetty tähän mennessä 37, kateissa on yhä kymmeniä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja