Mainos

Turkin pääministeri Suomessa: "Todistakaa, että palautamme pakolaisia Syyriaan"

2:12

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapasi tänään Turkin pääministeri Ahmet Davutoglun Helsingissä. Tapaamisessa keskusteltiin maiden kahdenvälisistä suhteista, EU:n ja Turkin suhteista sekä pakolaiskysyksistä.

Suomen-vierailu on Turkin ensimmäinen EU-vierailu pakolaisten palauttamissuunnitelman toimeenpanon jälkeen.

Molemmat pääministerit korostivat, että pakolaisten palautussuunnitelma etenee. Kreikasta on kuitenkin raportoitu useita resurssiongelmia, kuten vakavaa vajetta Frontex-työntekijöistä. Aikataulua on myös lykätty, eikä sovittuja palautuksia saada toteutettua ainakaan ennen perjantaita.

Davutoglun mukaan lykkäykset eivät johdu ainakaan Turkin puolella olevasta ongelmasta. EU:n resurssipulaa hän kieltäytyi kommentoimasta. Sen sijaan pääministeri Juha Sipilä myönsi, että resursseja Kreikkaan tarvittaisiin vielä paljon lisää.

Suomi onkin lähettänyt 20 työntekijää auttamaan Frontexin resurssipulaa Kreikan saarilla. Vaje on kuitenkin luokkaa 1 000–2 000 työntekijää, joten kaksikymmentä henkilöä ei vielä merkittävästi muuta tilannetta.

"Syyrian lapset ovat kuin omia lapsiamme"

Pääministeri Davutoglu kiisti ehdottomasti ihmisoikeusjärjestöjen väitteet siitä, että Turkki olisi palauttanut pakolaisia takaisin Syyrian sota-alueelle. Hän korosti, että jokainen Syyrian pakolainen saa Turkissa hyvän kohtelun, ilmaisen terveydenhuollon, koulutusta ja huolenpitoa. Hän vaati kiivaasti todisteita järjestöjen ja median väitteille siitä, että Turkki olisi palauttanut pakolaisia, mukaanluettuna lapsia, Syyrian konfliktialueelle.

Pääministerin vierailua varjosti myös mielenosoitus.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.