Mainos

Huolehdimme pakolaisista ja perusarvoista, vakuutti Suomessa vieraileva Turkin pääministeri

2:12

Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu ei jättänyt Helsingissä epäselväksi, mitä mieltä hän on maansa demokratiaan ja ihmisoikeuksiin kohdistetuista epäilyistä. Davutoglun mukaan Turkki täyttää kaikki EU-jäsenyyden peruskriteerit.

– Olemme sitoutuneet keskeisiin eurooppalaisiin arvoihin useista terroriuhkista huolimatta, Davutoglu sanoi tiedotustilaisuudessa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa.

Siinä missä monet arvioivat Turkin jo siirtyneen valtapuolue AKP:n yksinvaltaan ja rajoittavan sananvapautta, pääministeri Davutoglu vakuutti hallituksen vastustavan eurooppalaisia perusarvoja uhkaavia "itsevaltaisia suuntauksia".

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tiedot pakolaisten passittamisesta takaisin Syyriaan pääministeri tyrmäsi pahantahtoisina huhuina.

– Yhtään pakolaista ei ole pyydetty palaamaan, koska tiedämme, kuinka raakalaismaisia Syyrian hallinto ja terroristijärjestöt ovat. Syyrialaisten lapset ovat meidän lapsiamme, Davutoglu sanoi tiukasti.

Turvatoimia ja kananmunia

Davutoglu ylisti "Juha-ystävälle" Suomen ja Turkin suhteiden ongelmatonta historiaa ja Suomen tukea Turkin EU-pyrkimyksille. Sipilän mukaan jäsenyysprosessissa on olennaista, että Turkki toteuttaa uudistuksia erityisesti oikeusvaltioperiaatteen, perusoikeuksien ja lehdistönvapauden saralla. 

Sipilä ehdottaa asioita koskevien lukujen avaamista EU-neuvotteluissa.

– Uusien lukujen avaaminen tarjoaa tilaisuuden keskustella haasteista ja vaikeista asioista, Sipilä perusteli.

Molemmat pääministerit kommentoivat myönteiseen sävyyn kiisteltyä EU:n ja Turkin pakolaissopimusta. Davutoglun mukaan Kreikan saarille saapuvien määrän supistuminen osoittaa sopimuksen toimivan.

– Suomi toteuttaa osuutensa sopimuksesta. Olemme jo ottaneet vastaan ensimmäiset pakolaiset ja olemme valmiita jatkamaan, Sipilä lupasi.

Davutoglu tapasi tiukkojen turvatoimien sävyttämän vierailun aikana presidentti Sauli Niinistön. Turkkia vastustavat mielenosoittajat olivat myös liikkeellä ja heittelivät hotellin Kämpin ikkunoihin kananmunia. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.