Turkin inflaatio nousi kesäkuussa lähes 79 prosenttiin – taustalla presidentti Erdoganin omalaatuinen talouspolitiikka

Turkissa inflaatio eli kuluttajahintojen nousu kiihtyi kesäkuussa lähes 79 prosenttiin, kertovat maan tilastoviranomaiset.

Kesäkuun 78,6 prosentin inflaatiolukema on korkein yli 24 vuoteen. Toukokuussa Turkin inflaatio oli 73,5 prosenttia.

Inflaatiota kiihdytti tilastoviranomaisten mukaan etenkin liikennekulujen nousu yli 120 prosentilla vuoden takaisesta. Alkoholittomien juomien kerrottiin kallistuneen yli 90 prosenttia vuoden takaisesta.

Korkeiden inflaatiolukujen taustalla on Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin omalaatuinen talouspolitiikka. Erdoganin mukaan korkeat korot johtavat hintojen nousuun, minkä vuoksi hän pakotti maan keskuspankin koronlaskuihin viime vuonna.

Ekonomistien mukaan Erdoganin epäkonventionaalinen talouspolitiikka on pahentanut Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vaikutuksia Turkissa. Venäjän hyökkäys on nostanut inflaatiolukuja maailmanlaajuisesti, kun elintarvikkeiden ja energian hinnat ovat nousseet tuntuvasti.

Ekonomistit epäilevät

Vaikka Turkin inflaatioluvut ovat korkeita, monet turkkilaisekonomistit suhtautuvat niihin epäillen ja arvioivat todellisten inflaatiolukujen olevan vieläkin korkeampia.

Itsenäisten ekonomistien ENAG-ryhmän maanantaina julkaiseman arvion mukaan kuluttajahinnat olivat kesäkuussa 175 prosenttia korkeammat kuin vuosi sitten.

Turkin suurimman kaupungin Istanbulin kauppakamari puolestaan arvioi, että vuositason inflaatio kaupungissa oli 94 prosenttia.

–  Kukaan ei enää luota Turkin virallisiin tilastoihin, BlueBay Asset Management -yhtiön ekonomisti Timothy Ash sanoi uutistoimisto AFP:lle.

–  Kukaan ei odota, että näihin lukuihin vastattaisiin minkäänlaisilla uskottavilla toimilla, Ash jatkoi.

Minimipalkkaa nostettiin taas

Perjantaina Turkissa nostettiin jälleen maan vähimmäispalkkaa korkean inflaation kotitalouksille aiheuttamien vaikutusten pehmentämiseksi. Nosto on toinen laatuaan tänä vuonna.

Minimipalkka on nostojen myötä lähes kaksinkertaistunut viime vuoden lopusta.

Ekonomistit ovat varoittaneet, että minimipalkan nostamisen yhteydessä pitäisi myös toteuttaa koronnostoja tai muita kuluttamista rajoittavia toimia.

Tilastojen mukaan yli 40 prosenttia turkkilaisista sai minimipalkkaa vuoden alussa.


Lue myös:

    Uusimmat