Virossa inflaatio on Euroopan kärkikastia – noussut vuodessa järisyttävään 20 prosenttiin, ja syykin on selvillä

Virossa ja Baltian maissa inflaatio on noussut vuodessa Euroopan kovimmalle tasolle 2:36
Virossa ja Baltian maissa inflaatio on noussut vuodessa Euroopan kovimmalle tasolle.

Virossa ja muissa Baltian maissa inflaatio on noussut vuodessa Euroopan kovimmalle tasolle eli yli 20 prosenttiin, kun muualla Euroopassa inflaatio nousi kesäkuussa 8,6 prosenttiin.

Mistä Viron ennätyksellisen korkea inflaatio johtuu? MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoo paikan päältä Tallinnasta. 

– Suurin syy on energian hinnan nousu. Viro on hyvin riippuvainen tuontienergiasta, sillä maalla ei ole juurikaan omaa ydinvoimaa. Maailman markkinoiden heilahtelut vaikuttavat erityisesti pieniin maihin, myös muihin Baltian maihin.

Saraste sanoo, että korkealle ampaisseen inflaation eräs syy piilee myös koronaepidemiassa ja sen vaikutuksissa jakeluketjuihin. Saraste kertoo, että Viron talousrakenne vääristyi, kun rahaa ei enää siirtynytkään matkailu- ja hotellipalveluihin, vaan kestokulutustarvikkeisiin.

– Hyvin monet täällä, niin uusi hallitus, paikalliset kuin jopa turistitkin, ovat huolissaan inflaatiosta.

EKP tekee kaikkensa, jotta inflaatio taittuu

Euroopan keskuspankki (EKP) kertoi viime viikolla, että se aikoo tehdä kaikkensa, jotta inflaatio saadaan laskemaan tavoitetasolle eli noin kahteen prosenttiin. 

EKP myös ennakoi, että se aikoo nostaa heinäkuussa ohjauskorkojaan 0,25 prosenttiyksiköllä.

Eurostatin tilaston mukaan Suomen inflaatiolukema oli kesäkuussa 8,1 prosenttia. Tilastokeskus julkistaa oman kuluttajahintaindeksinsä kesäkuulta tämän kuun puolivälissä.

Lue myös:

    Uusimmat