Britannian inflaatio korkemmillaan 41 vuoteen – kaasun hinta noussut 130 prosenttia

Britannian talous kuralla - kuinka mahdoton tehtävä uudella pääministerillä on? 8:23
Britannian talous kuralla - kuinka mahdoton tehtävä uudella pääministerillä on?

Britannian inflaatio on kiihtynyt korkeimmalle 41 vuoteen.

Maan kansallisen tilastolaitoksen Office for National Statisticsin (ONS) mukaan kuluttajahintaindeksi oli lokakuussa 11,1 prosenttia, mikä oli korkein taso sitten vuoden 1981. Maan inflaatiota ovat kiihdyttäneet energian, ruoan ja liikenteen kohonneet kustannukset.

Lokakuun inflaatio ylitti myös markkinoiden odotukset ja keskuspankin ennusteet.

Kuluneen vuoden aikana kaasun hinta on noussut maassa 130 prosenttia. Sähkön hinta on kohonnut samassa ajassa 66 prosenttia aiemmasta tasosta.

Hunt: sota ja korona taustalla

Inflaatio on noussut maassa, vaikka Britannian hallitus on yrittänyt hillitä energian hinnannousua muun muassa energiatuella, joka rajoittaisi kotitalouksien energialaskut keskimäärin 2  500 puntaan eli noin 2  860 euroon vuodessa.

Maan valtiovarainministeri Jeremy Hunt on syyttänyt Venäjän presidentin Vladimir Putinin käynnistämää sotaa Ukrainassa siitä, että hinnat ovat maassa nousseet. Hänen mukaansa taustalla on myös koronavirusepidemia.

–  Covidin seuraukset ja Putinin Ukrainaan aloittama hyökkäys ajavat inflaatiota Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja kaikkialla maailmassa, Hunt sanoi ennen hallituksen budjetin julkaisua.

Maan keskuspankki on yrittänyt hillitä inflaatiota kohottamalla omia ohjauskorkojaan. Englannin pankin tavoitteena on saada inflaatio kahteen prosenttiin.

Lue myös:

    Uusimmat