Turisteille porttikielto paratiisisaarelle? Indonesia suunnittelee suositun matkailukohteen sulkemista vuoden ajaksi

Indonesia suunnittelee suositun turistisaaren sulkemista vuoden ajaksi tammikuusta 2020 lähtien. Suunnitelmista kertoo paikallinen media.

Indonesialaisen Tempo-lehden mukaan paikalliset viranomaiset suunnittelevat Komodo-saaren sulkemista turisteilta vuoden ajaksi ensi vuoden alusta lähtien. Komodo-saari ja sen luonnonpuisto ovat tunnettuja maailman suurimmista liskoista komodonvaraaneista, jotka saattavat kasvaa kolmimetrisiksi. Laji on uhanalainen

Liskot houkuttelevat saarelle turisteja sekä salakuljettajia. Paikallisen median mukaan sulkupäätös sai pontta juuri komodonvaraanien salakuljetustapauksesta. Paikallinen poliisi paljasti vastikään salakuljettajat, jotka olivat vieneet saarelta 41 varaania. Liskot oli myyty 500 miljoonalla Indonesian rupialla eli noin 30 000 eurolla per eläin.

Tempon siteeraaman paikallisviranomaisen mukana sulku myös suojelisi saaren luontoa. CNN:n mukaan sulun aikana on tarkoitus parantaa komodonvaraanin elinolosuhteita niin, että uhanalaisen lajin määrä saataisiin kasvuun.

Komodo-saaren suosio on ollut nousussa, ja CNN kertoo saarella vierailevan 10 000 turistia kuukaudessa.

Suosikkikohteita suljettu myös Thaimaassa ja Filippiineillä

Yhä useammissa Kaakkois-Aasian maissa on jouduttu turvautumaan turistien suosimien luonnonkohteiden sulkemiseen viime vuosina.

Viime kesäkuussa Thaimaa sulki The Beach -elokuvasta maailmankuuluksi nousseen Maya Bay -rannan. Sulun tarkoitus oli antaa rannan koralleille aikaa elpyä turistien tuomasta kuormituksesta. Rannalla saattoi käydä päivässä jopa viisi tuhatta turistia.

Ranta oli tarkoitus avata uudelleen lokakuussa, mutta sulkua päätettiin jatkaa, koska rannan luonto ei näyttänyt elpymisen merkkejä.

Myös Filippiinit päätyi sulkemaan suositun Boracay-saaren viime vuonna massaturismin takia. Pääsy saarelle avattiin lokakuussa kuuden kuukauden jälkeen uudelleen, mutta CNN:n mukaan saarelle otetaan nyt kuusi tuhatta turistia kerralla, kun aiemmin saarella oli majapaikkoja 19 000 matkailijalle.

Lue myös:

    Uusimmat