Turisti luuli Erik Bruunin kotia museoksi

Graafikko Erik Bruun on asunut Suomenlinnassa 40 vuotta. Koti rauhallisella paikalla Merisotakoulun naapurissa, meren tuntumassa on inspiroinut Bruunia työn suhteen. Hän kertoo myös, kuinka salaista seteleiden teko oli Suomen pankissa ja mikä hauska sattumus siinäkin liittyy Suomenlinnaan.

Erik Bruunilla ja hänen vaimollaan kävi vuonna 1970 tuuri, kun he onnistuivat saamaan Suomenlinnan hoitokunnalta vuokra-asunnon.

− Kotimme sijaitsee Pikku-Mustasaarella Merisotakoulun naapurissa. Asumme sotilasalueella hieman erillään muista. Varsinaisia naapureita meillä ei ole, Bruun kertoo.

Graafikko on rauhaisasta sijainnista hyvillään. Bruunien kaunis talo sijaitsee merenrannalla. Historian havina näkyy myös sisustuksessa.

− Kun nousen aamulla ylös ja katson ulos ikkunasta merelle, tajuan miten ainutlaatuisessa paikassa saan asua. Täältä lähdetään pois vain jalat edellä.

Turisti kävi vierailulla

Bruunit ovat säästyneet kotinsa syrjäisen sijainnin johdosta Suomenlinnan kävijöiden uteliailta katseilta. On matkailija silti aiheuttanut erään huvittavan tilanteen.

Bruun teki töitä kotonaan keskittyneesti. Vaimo oli muualla asioilla, ja ovet olivat heinäkuun helteiden vuoksi apposen ammollaan. Yhtäkkiä Bruun havahtui siihen, että hänen työpöytänsä toisella puolella seisoi vierasmaalainen nainen.

− Hän oli putkahtanut avoimesta ovesta sisään ja luullut alkuun, että kotini on museo. Siinä hän sitten kiitteli, että sai kurkistaa sisään, Bruun muistelee huvittuneena.

Vartijat pelastivat pälhäkästä

Suomenlinna on innoittanut Bruunia hänen työssään graafikkona. Bruun muun muassa piirsi Suomenlinnan Kuninkaanportin vuonna 1986 painetun 1000 markan setelin kääntöpuolelle.

Työ setelien ulkoasun suunnittelijana poikii graafikon mieleen toisen hauskan muiston.

− Kävin vuonna 1987 joka torstai Suomen pankin setelipainossa piirtämässä rahoja. Rahan tekeminen oli tuolloin erittäin salaista hommaa. Ovella piti todistaa henkilöllisyys. Sitten käveltiin pitkän käytävän päähän ja tunnistauduttiin vielä uudemman kerran, Bruun muistelee.

Työnantaja järkyttyi, kun yhdessä vaiheessa kävi ilmi, että Bruun valmisteli setelien luonnoksia kotonaan. Setelipainosta lähdettiin oitis tarkastusreissulle Suomenlinnaan.

− Sain kuulla myöhemmin, että tarkastaja oli jo lähestymässä taloamme, kun kaksi Merisotakoulun vartiomiestä sattui kävelemään kotimme ohi. Tarkastaja oli kääntynyt ympäri ja todennut, että Bruunillahan on sellainen vartiointi, ettei tosikaan!

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat