Turisti kuoli kissan puremaan Marokossa – terveysviranomaiset varoittavat matkailijoita tartuntavaarasta

Englannin terveysviranomaiset varoittavat turisteja rabiesriskistä. Jos eläimen puremaksi joutuu Afrikassa tai Aasiassa, kannattaa puhdistaa haava heti huolellisesti ja hakeutua sairaalaan.

Brittiläinen turisti menehtyi sen jälkeen, kun hän sai kissanpureman lomamatkan aikana Marokossa. Nainen sai kissalta rabieksen eli vesikauhun, joka koitui hänen kohtalokseen.

Englannin terveysviranomainen Public Health England kertoo, ettei kyseinen tapaus aiheuttanut vaaraa muille. PHE kuitenkin varoittaa julkaisemassaan kannanotossa matkustajia rabieksen riskeistä.

Suomen Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen mukaan rabiesta esiintyy ympäri maailman, eniten Afrikassa ja Aasiassa, mutta Euroopassa myös esimerkiksi Puolassa, Romaniassa ja Venäjällä. Rabies tappaa arvioiden mukaan jopa satatuhatta ihmisiä vuosittain.

Rabies voi tulla Suomeen laittoman pentukaupan myötä. Katso keskustelua aiheesta alla olevalta videolta! (Artikkeli jatkuu videon alla.)

Koirien laiton pentukauppa rehottaa 7:36

Vältä kontaktia eläinten kanssa 

THL:n mukaan yksi yleisimpiä rabieksen tartuntatapoja on sairastuneen eläimen purenta. Sairauden itämisaika tartunnasta on yleensä 20–90 päivää, mutta se voi vaihdella jopa vuosiin.

Rabies alkaa yleensä levottomuutena, päänsärkynä, kuumeena, pahoinvointina ja tuntomuutoksina pureman alueella. Kun tauti etenee, sairastunut muuttuu kiihtyneeksi, harhaiseksi ja kouristelee.

Kun oireet ovat alkaneet, mitään hoitoa ei ole. Rabiesta ei pystytä myöskään toteamaan ennen oireiden alkamista.

PHE ei paljasta tarkemmin, miten ja milloin brittituristi sai tartunnan. Viranomainen kuitenkin varoittaa matkailijoita olemasta kontaktissa eläinten kanssa matkoilla.

Pese puremahaava heti huolellisesti

Britannian viranomainen kehottaa myös tarkistamaan ennen matkaa erityisesti Afrikkaan ja Aasiaan, voisiko rabiesrokote olla tarpeellinen. THL:n mukaan tavalliselle turistimatkalle rokotetta ei yleensä suositella.

Jos lomamatkalla kuitenkin joutuu kissan, koiran tai muun eläimen puraisemaksi tai vain nuolaisemaksi tai raapaisemaksi, kehottaa PHE ja THL puhdistamaan haavan nopeasti runsaalla vedellä ja saippualla.

– Desinfiointi sekä mahdollisimman nopeasti (mieluiten vuorokauden kuluessa) altistuksen jälkeen aloitettu immunoglobuliini- ja rokotushoito estävät taudin kehittymisen, THL:n sivuilla kerrotaan.

Kannattaakin hakeutua sairaalahoitoon, jos eläin puree ulkomaan matkalla.

Lue myös:

    Uusimmat