Turha huijata! Koirasi tietää, kun valehtelet

Saatamme kehua ja taputella koiriamme, kun ne osaavat hakea kepin sen heitettyämme. Mutta koirat saattavat olla fiksumpia kuin luulemmekaan.

Tiedämme, että koirat ymmärtävät käskyjämme ja esimerkiksi osoittavat mustasukkaisuuttaan, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan koirat pystyvät paljon muuhunkin. Ne pystyvät nimittäin erottamaan valkoisen valheen.

Animal Cognition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan koirat myös muuttavat käytöstään sopivaksi päätettyään, kuinka luotettava ihminen on.

On ollutkin tiedossa jo pitkään, että koirat reagoivat osoitteluun – ei ole vaikeaa saada hauvaa seuraamaan osoittamaasi suuntaan. Mutta näyttää myös siltä, että koirat ovat niin vastaanottavaisia antamillemme merkeille, että niiden on vaikea olla toimimatta eleidemme mukaan. Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa huomattiin, että koirat valitsevat pienemmän ruokakulhon, jos niiden omistaja osoitti mieltymystään sitä kulhoa kohtaan. 

Japanilaistutkimus otti selvää

Ei ole kuitenkaan yhtä selvää, kuinka koirat arvioivat ihmistä, joka näyttää valheellisia eleitä ja kuinka ne muokkaavat käytöstään hahmotettuaan ihmisen luotettavuutta.

Tämän vuoksi japanilaisen Kioton yliopiston tutkijat ottivat tutkimukseensa mukaan 34 koiraa omistajineen. Ensin testattiin, kuinka hyviä koirat olivat päättelemään omistajan luotettavuutta. Koirille näytettiin kaksi läpikuultamatonta säilytysastiaa, joista toinen oli tyhjä ja toisessa oli ruokaa. Molemmat astiat tuoksuivat samalta, jotta koirat eivät voisi huijata haistelemalla.

Ensimmäisellä kierroksella osallistujat osoittivat astiaa, jossa oli ruokaa ja antoivat koirien sitten valita, kumpaa ne halusivat tutkia. Toisella kierroksella koiralle näytettiin kummankin astian sisältö ja osoitettiin sitten tyhjää astiaa. Kolmannella kierroksella toistettiin ensimmäisen kierroksen toimintamalli. 

Sen sijaan, että koirat olisivat edelleen sokeasti uskoneet osoitteluun, ne eivät lopulta enää toiminetkaan ihmisen eleiden mukaan. Tutkijat myös toistivat testin ja tulokset olivat samat.

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että koirat pystyvät kokemuksen avulla päättelemään, onko ihminen luotettava vai ei. Koirat osaavat myös muuttaa käytöstään ja arvioida, mitä ihminen tekee myöhemmin vastaavissa tilanteissa.

– Koirilla on kehittyneempi sosiaalinen älykkyys kuin olemme ajatelleet, tutkimusta johtanut Akiko Takaoka kertoi BBC:lle. 

Lähde: IFL Science

Lue myös:

    Uusimmat